Karen Thisted var klar til døden: Forberedte sit farvel

Karen Thisted blev kun 73 år, men levede livet fuldt til det allersidste.

En af Danmarks mest markante stemmer forstummede, da Karen Thisted sidste mandag døde pludseligt. Hun blev blot 73 år. Forfatteren og tv-værten, der fik et ildebefindende i sit hjem, nåede at ringe 112 og sige, at hun ikke kunne trække vejret. Det fortalte hendes datter, Marlene, til Ekstra Bladet, hvor Thisted var klummeskribent. I ugen op til havde hun haft vejrtrækningsproblemer og om onsdagen været hos sin læge, der havde bedt hende lægge sin livsstil helt om, hvis hun stadig gerne ville leve om tre-fire år. I sin sidste klumme, der udkom dagen før hendes død, fortalte Karen Thisted, at hun var faldet i Sværtegade i det indre København og havde slået sit hoved så slemt, at hun måtte på skadestuen med ambulance. LÆS OGSÅ: 'Dolph' springer ud som rapper: Lad mig bryde ud af min bås I klummen, som hun skrev med to store blå øjne, takkede hun de mange, der havde hjulpet hende. - Jeg er så glad for de mennesker, der tog sig af mig, og vi skal nok klare os igennem den forfærdelige coronasituation, når der findes så kærlige mennesker. Det gælder bare om at holde sammen, lød det fra Karen Thisted i nogle af hendes sidste, opløftende ord.

Ville ikke begraves

I sin sidste samtalebog, 'Bryster skal hoppe når man hikker', fortalte hun Hella Joof, hun ikke ønskede nogen begravelse og heller ikke noget gravsted. Karen Thisteds datter fortæller dog til Ekstra Bladet, at der bliver en bisættelse fra Kristkirken på Enghave Plads i København, så snart det er muligt. LÆS OGSÅ: SE HER: Blachmans vilde sommerhus: Sælger luksushytten - Selvom jeg talte med hende til det sidste, havde jeg ikke følelsen af at få sagt farvel. En bisættelse er en måde at sige farvel, og hvor man forstår, at det er endeligt, fortælle Marlene Thisted, der er ked af, at bisættelsen har lange udsigter. - Vi håber og tror, at der komme rigtig mange til Karens begravelse. Vi vil gerne have, at alle hendes venner har mulighed for at komme, og at det bliver en stor begravelse, hvor alle kan deltage. Ifølge datteren er det Karen Thisteds sidste vilje, at hendes aske bliver spredt over havet.

Så døden i øjnene

I de seneste år havde Karen Thisted store økonomiske problemer og fik kun afværget en konkurs, fordi hun på to dage kunne sælge sit elskede sommerhus. At hun var ved at løbe tør for penge, talte hun også ærligt om i bogen. - Jeg er jo 72, og hvis jeg har syv-otte år tilbage, skal jeg være glad. Men det er også okay, så har jeg alligevel ikke mere tilbage på min pensionsopsparing, lød det fra Karen Thisted, som fandt en stor lettelse i at se døden i øjnene. - Jeg har jo lært af Johannes Møllehave og Benny Andersen, som jeg jo skrev en bog sammen med, at man først kan leve et lykkeligt liv, hvis man bliver venner med døden, og det synes jeg faktisk, er lykkedes for mig. Jeg siger det til mig selv. Højt: "Du skal ikke leve for evigt, Karen. Du skal dø. Der er der ikke noget at gøre ved. Ingen af os slipper levende herfra." LÆS OGSÅ: Her holder Dronning Margrethe vinterferie For Karen Thisted var det smerteligt at miste sine jævnaldrende venner, blandt andre Ole Stephensen, men også noget hun tog som et vilkår. - Jeg har lært at leve med, at mine venner dør omkring mig. Jeg går ikke til bryllupper mere. Jeg går til begravelser. Det har taget noget tid at vænne sig til det. For man bliver jo automatisk mere ensom. Men jeg synes alligevel, den her tid er spændende, og jeg er ved at forberede mig på afslutningen. Hun havde også besluttet sig for at droppe slankekure og alt det, der ligner. - Jeg vil spise, hvad jeg vil, og ikke have dårlig samvittighed, hvis jeg tager mig en gin og tonic for mig selv. Jeg gider ikke flere forbud i mit liv. LÆS OGSÅ: Pelle Hvenegaard mindes afdøde Max von Sydow: Han var mit forbillede