Jens Arentzen om Maude fra Matador: Hele familien er ofre

I følge 'Matador'-Skuespilleren Jens Arentzen bør vi grine og græde over Maude, og det hun gør ved sin familie.

Hvis du taget quizzen ”Hvilken af personerne fra Matador ligner du”, så grinte du sikkert ved tanken om at være Maude og gå tidligt i seng. Men ifølge skuespilleren Jens Arentzen, der selv spillede med i ”Matador” som den voksne Ulrik Varnæs, så burde vi både grine og græde over Maude og det hun gør ved sin familie.

– Jeg synes ikke, at man har spottet dét, der er tv-serien virkelige og særegne kvalitet på rigtigt mange måder. Vi har kigget alt for meget på tidsånden i kommoder og kulisser og skægge karakterer, men det er overhovedet ikke dét, Lise Nørgaards og Erik Ballings store utrolige værk handler om. ”Matador” fortæller noget om, hvordan mennesker skaber andre mennesker og om stemningens betydning i en familie, siger han.

LÆS OGSÅ: Per Pallesen: Der bliver spundet guld på ‘Matador’

I følge Jens Arentzen bliver hele Maudes familie ofre.

– Hvis du kigger på Maude, en dysfunktionel, neurotisk psykisk syg kvinde, der har en familie, der fucker fuldstændigt op og bliver stressede af en kvinde, der ikke får den rigtige hjælp. Det går ud over alle i familien, og de bliver alle ofre. Og ingen af dem får hjælp, siger han og fortsætter:

- Vi kan godt grine af hende: ”Hvor var hun sød”, og så kan vi synes, at Hans Christian var åndsvag, når han boller ovre i banken efter 3, hvorfor tager sønnen Ulrik en kondomautomat og hænger op? Hvis du kigger efter, så prøver de alle fortvivlet at reagere på, at her er en kvinde, som overhovedet ikke er til stede på jordkloden, men er i angst. Og man kan ikke anklage hende, for hvordan har hendes mor set ud?

LÆS OGSÅ: ‘Matador’-Gustav: Ingen husker mig som ham

Stakkels Ulrik

Jens Arentzen har aldrig lagt skjul på, at han selv kommer fra en dysfunktionel familie med en psykisk syg mor, der ikke kunne rumme at være mor, og Jens Arentzen måtte tidligt navigere rundt mellem sammenbrud og mislykkede selvmordsforsøg. Det har han siden brugt som bl.a. mentor for socialt udsatte børn.

– Ulrik var en stakkel, som havde en stresset far, som ikke kunne rumme Maude og ikke kunne bede om hjælp. Hans Christian Varnæs var jo ikke ond, men han kunne slet ikke finde ud af, hvad han skulle gøre, og prøvede at gøre det bedste, han kunne. Ulrik var den førstefødte, og der er faren den vigtigste relation på godt og ondt. Så det at han ikke har sin far, at faren igen og igen tager Maudes parti og skælder Ulrik ud igen og igen, når han prøver på at få noget liv ind i familien, siger Jens Arentzen og fortsætter:

LÆS OGSÅ: Poul Kristensen fra ‘Matador’: Min farfor var Nakskovs Mads Skjern

- Hans Christian, så det straffes hårdt. Igen og igen får Ulrik at vide, at han er forkert. Han må ikke være sammen med den pige, han gerne vil være sammen med, og han opfører sig forkert. Han er forkert med forkert på. Derfor står han i den forfærdelige situation, at ville prøve at gøre det forkerte godt igen,.

I følge Jens Arentzen er det fint, at Ulrik på et tidspunkt får fortalt Maude, hvad hun har gjort ved familien.

–Ulrik får skældt Maude huden fuld, da han forlader Ellen Skjerns bryllup, og fortæller Maude, hvor rædselsfuld, hun har været. Det er godt for både Maude og for Ulrik. Maude ved jo godt, at hun ødelægger dem alle sammen. Det er et lyspunkt for Ulrik, at han får sagt det, som er svært for alle os, som kommer fra noget dysfunktionelt lort, som jeg selv, siger han og fortsætter:

- Når du er sammen med en stakkel, som ikke har det godt, så er det synd, men det er også røvirriterende. Erkendelsen er en god ting. Selvbedrag er vejen til helvede.

LÆS OGSÅ: Per Pallesen om ugens ‘Matador’-afsnit: Jeg er ikke et dumt svin

LÆS OGSÅ: Uheldige Daniel Skjern fra ‘Matador’: Ramt af død, ulykke og sceneskræk