Husker du tv-serien 'Javel, hr. minister'? Thatchers favoritprogram

Politikerleden blev sat på standby hos seerne, hver gang 'Yes Minister' dukkede op på tv-skærmen i 1980'erne.

En politisk tv-serie om en småforvirret minister, en naiv ministersekretær og en intrigant embedsmand. Skulle det være morsomt? Ja, det skulle det – og det blev det!

Artiklen fortsætter under videoen med Esben Dalgaard på Smukfest...

Da Storbritannien tog fat på fattigfirserne, var der ikke meget at grine af. Økonomien var dårlig, arbejdsløsheden høj, og den nyligt tiltrådte Thatcher-regering svingede ubarmhjertigt med sparekniven.

LÆS OGSÅ: ‘Alene sammen’-stjerne afslører ny kæreste

Men mismodet fik et skud for boven, da BBC-serien 'Yes Minister' fik tv-premiere i januar 1980. Her var der virkelig noget at grine af. Handlingen i pilotafsnittet var som følger:

Efter et valg bliver den ukendte politiker Jim Hacker udnævnt til minister for administrative anliggender.

Man ved som seer ikke, om han er konservativ eller Labour-mand, men det er heller ikke så vigtigt, for det er hans embedsmand, Sir Humphrey Appleby, der styrer foretagendet hen over hovedet på ministeren.

LÆS OGSÅ: Jonas Vingegaard fortsætter på tv

Hacker udstyres med en privatsekretær, Bernard Woolley, som ikke just er den skarpeste pære i lysekronen. Og dermed er trekløveret klar til at tage fat på mere eller mindre betændte sager,

som uge efter uge havner på ministerens bord.

52-årige Paul Eddington fik rollen som Jim Hacker. Eddington havde fået sit folkelige gennembrud i en moden alder og var perfekt i rollen som den velmenende minister, der ikke altid forstår, hvad han har med at gøre.

En af Englands store teaterskikkelser, 50-årige Nigel Hawthorne, var som skabt til rollen som Sir Humphrey. Embedsmanden er så lusket og snedig, at man faktisk nyder at se ham blive ydmyget af og til.

Og 42-årige Derek Fowlds spillede ministersekretæren. Bernards loyalitet over for ministeren bliver konstant udfordret, når Sir Humphrey forsøger at få ham til at gå imod sin chef.

Hacker blev forfremmet

'Yes Minister' blev straks populær. Den blev solgt til mere end 80 lande. Danmarks Radio begyndte at sende den i 1982 og gav den titlen 'Javel, hr. minister'.

Mange så serien som en parodi på Margaret Thatchers ministerium. Men den engelske jernlady elskede nserien, og faktisk var hun så begejstret, at hun med hjælp fra en journalist og en rådgiver fik skrevet en 'Yes Minister'-sketch, som hun i 1984 selv opførte foran et publikum sammen med Paul Eddington og Nigel Hawthorne.

SE BILLEDERNE: Så meget er der sket i Sofie Lindes hus på Langeland

Efter 22 episoder holdt serien pause. I december 1984 blev der sendt en julespecial, men først i januar 1986 vendte serien stærkt tilbage. Her blev Jim Hacker af uransalige årsager forfremmet til premierminister, og serien ændrede titel til 'Yes Prime Minister'.

LÆS OGSÅ: Her er den nye ‘Vild med dans’-vært 

Hvis man troede, at Jim Hacker nu ville få mere magt, kunne man godt tro om igen. For Sir Humphrey flyttede med over i statsministeriet. 28. januar 1988 fik sidste episode premiere. Serien havde skovlet priser ind, og Paul Eddington og Nigel Hawthorne var år efter år blevet nomineret til en række tv-statuetter – stort set alle havnede i favnen på Hawthorne.

Det skete siden

De tre hovedskuespillere klarede sig hver især fint, efter at tv-serien sluttede. Nigel Hawthorne nåede et karrieremæssigt højdepunkt i filmen 'Den gale kong George' i 1994. For den rolle blev han som 65-årig nomineret til en Oscar.

Nigel Hawthorne var meget privat, og han var rystet over, at det i forbindelse med Oscar-uddelingen kom frem, at han var homoseksuel.

LÆS OGSÅ: Olivia Newton-John er død

I selvbiografien 'Straight Face', som kom på gaden kort efter Hawthornes død, afslørede han, at han siden 1979 havde boet sammen med manuskriptforfatteren Trevor Brentham. Nigel Hawthorne døde 2. juledag 2001 i en alder af 72 år.

Derek Fowlds høstede stor anerkendelse for sin rolle som den gnavne politichef og senere bartender Oskar Blaketon i 'Små og store synder', som blev produceret i årene 1992-2010.

Derek Fowlds var gift og skilt to gange, men levede fra 1976 papirløst sammen med Jo Lindsay, som døde i 2012. Selv døde han i 2020 som 82-årig.

LÆS OGSÅ: Surprise ved Silas’ bryllup: Se hvem der kom

Paul Eddington fortsatte som serieskuepiller og medvirkede i enkelte tv-film, indtil han blev alvorligt syg. Siden han var ung, havde han haft en sjælden hudlidelse, som for alvor svækkede hans helbred, da han var kommet op i 60’erne. Først i 1994 udtalte han sig om sygdommen. Da havde han tabt håret og fået voldsomme misfarvninger på huden.

Fem dage før Paul Eddingtons død som 68-årig i november 1995 bragte BBC et talkshow med ham, hvor han blev spurgt, med hvilke ord han gerne ville huskes.

”Som ham, der gjorde meget lidt skade,” svarede han.