Husker du Krimiserien ‘Quincy’?

For præcis 100 år siden kom Jack Klugman til verden. De fleste danskere husker ham bedst i rollen som den kloge og temperamentsfulde retsmediciner Dr. Quincy.

Af Kurt Stjernholm Riisberg - 13. august 2022 kl. 13:55

Et levende lig i en seriøs tv-serie! Se, det var for meget for skuespilleren Jack Klugman. Så han boykottede ganske enkelt den krimiserie, han ellers havde så stor succes med.

Ovenstående historie skal vi vende tilbage til, for her er der tale om et mysterium, som absolut bør opklares. Men først skruer vi tiden præcis 100 år tilbage.

LÆS OGSÅ: Ude af ‘Først til verdens ende’: Sådan går det søstrene i dag

27. april 1922 blev Jack Klugman født i Philadelphia som den yngste af seks søskende. Hans forældre var russisk-jødiske emigranter.

Jacks mor var hjemmegående, og hans far ernærede sig i USA som hattemager og husmaler.

Efter at have gjort militærtjeneste under krigen forsøgte den unge Jack Klugman at blive skuespiller. Han blæste højt og flot på, at hans første dramalærer havde fortalt ham, at han nok ville være bedre egnet som lastbilchauffør end som skuespiller.

LÆS OGSÅ: Reality-deltager dropper program: Jeg er gravid

Jack Klugman fik foden inden for i nogle tv-serier i 1950’erne. Og trods dramalærerens hårde dom fik Jack snart roller i gode tv-serier og film. Desuden gik det godt privat, hvor han i samme periode giftede sig med den canadiske skuespiller Brett Somers. De fik sammen to sønner.

Artiklen fortsætter under billedet…

De faste skuespillere i krimiserien ‘Quincy’. (Foto: Getty Images)

Læge uden fornavn

Da Broadway-succesen ‘Odd Couple’ (‘Hvem støver af’) blev til en tv-serie i 1965, overtog Jack Klugman rollen som Oscar Madison fra Walter Matthau. Tv serien blev en kæmpe triumf for Klugman og Tony Randall, som han spillede over for. Jack og Tony indspillede såmænd også en LP-plade sammen.

LÆS OGSÅ: ‘Årgang 20’-Maria forlader mand og barn

I 1975 var det slut med ‘The Odd Couple’, så Jack Klugman var klar, da der året efter bød sig en hovedrolle i en krimiserie. Serien var speciel, for her var det retsmedicineren, der opklarede mordene på de lig, han obducerede.

Retsmedicineren, som arbejdede i Los Angeles, hed Quincy, og hver episode blev indledt med en munter scene, hvor Dr. Quincy introducerede en flok unge aspiranter til den retsmedicinske verden ved at vise dem et lig. Én for én besvimede de alle, uden at Quincy opdagede det.

LÆS OGSÅ: ‘Badehotellet’-stjerne afslører: Jeg var så bange

Hvad Quincy hed til fornavn, vidste ingen, men på hans dør og visitkort stod der af og til R. Quincy. Til gengæld vidste man, at Quincy konstant ragede uklar med sin chef, Dr. Robert Asten (John S. Ragin), og politichefen Frank Monahan (Gary Walberg). Til gengæld havde han fuld opbakning fra sin unge trofaste assistent, Sam Fujiyama, spillet af japanskfødte Robert Ito.

Tony Randall og Jack Klugman blev tv-makkere og venner for livet. (Foto: Getty Images)

Hvor er Quincy?

Der blev produceret 148 episoder af krimiserien, som blev populær i USA og så sandelig også herhjemme. Og lad os så vende tilbage til historien om det levende lig.

Episoden var nummer syv i anden sæson og hed ‘Har nogen set Quincy?’ Da Jack Klugman havde læst manuskriptet, meddelte han folkene på tv-selskabet bag serien, NBC, at han ikke ville medvirke i den episode.

Sagen var, at Quincy for gud ved hvilken gang skulle få en myrdet person ind på sin afdeling. Men denne gang skulle den døde person blive levende, netop som retsmedicineren var klar til at skære i liget. Det var for langt ude for Jack Klugman, som fastholdt, at Quincy aldrig ville overse, at et menneske stadig havde puls. Det endte med, at episoden blev optaget uden Klugman. Der blev telefoneret til Quincy et par gange, men man hørte aldrig hans stemme i telefonen.

LÆS OGSÅ: Asta jubler over babylykke: Det bliver en dreng

I næste episode var Jack Klugman tilbage som Dr. Quincy, og han blev ved nfrem til foråret 1983, hvor han i sidste episode lagde op til en helt ny hospitalsserie.

Den serie blev dog droppet af NBC.

Privat var Jack Klugman blevet skilt fra Brett Somers, og han var siden kæreste med kollegaen Barbara Neugass. Trods det, at de to aldrig blev gift, endte forholdet med en retssag, som Klugman vandt.

LÆS OGSÅ: UHH: Sådan er Janni og Karsten med i ny dansk biograffilm

I 2008 giftede Jack Klugman sig som 86-årig med Peggy Crosby, som han havde været kæreste med i mange år. På det tidspunkt havde han lagt en alvorlig sygdom bag sig. Han fik strubekræft allerede i 1974, og efter en operation i 1988 ændrede hans stemme sig markant. Jack Klugman sov ind juleaften 2012 i sit hjem i Woodland Hills, Los Angeles. Han blev 90 år.

Krimiserien om retsmedicineren, der opklarede mord, blev banebrydende og har inspireret til andre populære serier. Selv har Jack Klugman ifølge IMDb. com udtalt: ”Vi var det første ”CSI”. Alle de nye serier gentager blot, hvad vi gjorde – og har tilført blod og sex. Vores serie handlede faktisk om noget!”

Jack Klugman med sin 19 år yngre hustru, Peggy. (Foto: Getty Images)