Eva var Ove Sprogøes livs kærlighed. Her er hun for en sjælden gangs skyld taget med ham til en fest, hvor pressen også deltog. (Foto: Vagn Hansen/Ritzau Scanpix)
Eva var Ove Sprogøes livs kærlighed. Her er hun for en sjælden gangs skyld taget med ham til en fest, hvor pressen også deltog. (Foto: Vagn Hansen/Ritzau Scanpix)
Poul Bundgaard og Morten Grunwald blev Oves Sprogøes nære venner og kolleger – og Egon Olsens kumpaner. (Foto:TV2)
Poul Bundgaard og Morten Grunwald blev Oves Sprogøes nære venner og kolleger – og Egon Olsens kumpaner. (Foto:TV2)
Ove Sprogøe så helst aldrig sig selv på film. Og der var ikke fjernsyn i hans hjem (Foto: Klavs Bo Christensen)
I byen: Mortens mesterværk (s. 3)
Premiere på Samuel Becketts 'Slutspil' i Østre Gasværk
Ove Sprogøe
Her&Nu 32/1998 - Hør lige... (s. 26)
Her&Nu 36/1998 - Reportage (s. 36)
Her&Nu 39/2004 - Reportage (s. 24)
Ove Sprogøe så helst aldrig sig selv på film. Og der var ikke fjernsyn i hans hjem (Foto: Klavs Bo Christensen) I byen: Mortens mesterværk (s. 3) Premiere på Samuel Becketts "Slutspil" i Østre Gasværk Ove Sprogøe Her&Nu 32/1998 - Hør lige... (s. 26) Her&Nu 36/1998 - Reportage (s. 36) Her&Nu 39/2004 - Reportage (s. 24)
Den lille Ove i sin fynske barndom (Foto: Ritzau/Scanpix)
Den lille Ove i sin fynske barndom (Foto: Ritzau/Scanpix)
Dirch Passer og Ove Sprogøe blev et populært makkerpar på film. Samarbejdet begyndte i 'Ved Kongelunden' (Foto: DR)
Dirch Passer og Ove Sprogøe blev et populært makkerpar på film. Samarbejdet begyndte i 'Ved Kongelunden' (Foto: DR)

HUSKER DU? Her er historien om Ove Sprogøe

Ove Sprogøe var en populær skuespiller og samtidig et meget privat menneske. For tiden kan vi hver lørdag nyde ham i rollen som Korsbæks rare doktor Hansen.

-Nu vil vi ha’ fre’!

Med sin syngende fynske dialekt i 'Matador' blev Ove Sprogøe hele Danmarks læge. Ham ville vi gerne gå i konsultation hos. Selv her i 2018 føler vi os trygge hver lørdag, når vi ser Ove Sprogøe i rollen som doktor Hansen.

Og hvad angår det med „fre’“, så mindede Ove Sprogøe en del om 'Korsbæks kvaksalver', som vennen oberst Hackel drillende kaldte ham. Sprogøe ville nemlig også helst have fred, når han havde fri og kunne tage hjem til sin elskede hustru, Eva. Sammen værnede de om privatlivet i deres hjem, først i Vanløse og siden på Amager, hvor de indrettede sig med bøger og malerier, som var to af Ove Sprogøes store lidenskaber. Til gengæld havde de ikke fjernsyn.

LÆS OGSÅ: Frk. Mikkelsen fra ‘Matador’: Jeg bliver stadig genkendt

Ove Sprogøe blev født 21. november 1919 i Odense, hvor han i sine første 10 leveår sov i en høkasse for enden af forældrenes seng. I 1929 flyttede familien til København, hvor Oves far havde bedre muligheder for at finde arbejde. Så den lille fynske dreng begyndte i en ny skole, hvor han blev drillet med sin dialekt, som han dog holdt fast i hele livet.

Ove Sprogøe elskede teatret og biografen. Da han gik ud af skolen, arbejdede han bl.a. som kontorist, mens han forsøgte at blive optaget på teaterskolen.

Ove dumpede to gange og fik så følgende kommentar fra Holger Gabrielsen, som var leder af Det Kongelige Teaters Elevskole:

- Jeg ville meget gerne have haft Dem ind, unge mand, men kommer De det, kan det vist kun blive til meget små roller med det ansigt.

LÆS OGSÅ: Derfor skulle Hr. Schwann dø i ‘Matador’

LÆS OGSÅ: Per Pallesen afslører ny ‘Matador’-fejl

Mødet med Dirch

Ove Sprogøe var dog stædig. I 1944 blev han optaget på Privatteatrenes Elevskole, og året efter fik han rollen som Nikolaj i 'Nøddebo Præstegård' på Folketeatret i København. Den rolle klæbede sig til ham i 15 år, og han var altså over 40 år, da han sidste gang spillede den unge student.

I 1946 debuterede Ove Sprogøe på film og fik en del småroller de følgende år. Men i 1953 skete der noget, der gjorde den kun 1,64 meter høje skuespiller til et stort navn i dansk film. Han skulle spille over for Dirch Passer i lystspillet 'Ved Kongelunden', og kemien mellem den lille fynbo og den store københavner var fantastisk. Da de sang 'Der kommer altid en sporvogn og en pige til', var succesen hjemme. Et nyt filmmakkerpar var født.

Ove Sprogøe nåede at medvirke i 154 film. I 14 af dem spillede han vaneforbryderen Egon Olsen. Det begyndte i 1968, hvor 'Olsen-banden' havde premiere. Den blev ikke den store succes, men Erik Balling og Henning Bahs gav den lige et skud mere, og så fortsatte løjerne ellers med rundt regnet en film om året.

LÆS OGSÅ: ‘Matador’-stjerne står frem: Jeg blev voldtaget

LÆS OGSÅ: ‘Matador’: Hvad skete der med Maude og Laura?

Styr på replikkerne

Ove Sprogøe var altid glad, når han kom cyklende ud til Nordisk Film i Valby – ofte med en kasse fyldt med sine elskede fynske brunsvigere. Han holdt især af samarbejdet med Morten Grunwald og Poul Bundgaard. Ove Sprogøe var ”dydsmønstret” af de tre. Han kunne som regel hver en replik – også de andres – inden første optagedag.

I det hele taget var Ove Sprogøe kendt for at være uhyre arbejdsom, og han fulgte et fast skema hver dag. Han stod op klokken 6.30 og tog sine 25 armbøjninger, tog af sted med bus eller på cykel klokken 8.00 og var hjemme igen omkring midnat.

Men der var også tid til privatliv. Ove Sprogøe giftede sig i 1945 med slagtermesterdatteren Eva Rasmussen, som han mødte, mens han var kontorist. Hun var en stor støtte for sin mand, både fordi hun tog sig af hjemmet og parrets tre drenge, mens han arbejdede, men også fordi hun terpede hans roller med ham.

LÆS OGSÅ: Uheldige Daniel Skjern fra ‘Matador’: Ramt af død, ulykke og sceneskræk

Eva Sprogøe deltog sjældent i offentlige arrangementer sammen med sin mand. Hun foretrak at følge hans prøver og optagelser fra en mørk krog i teatret eller filmstudiet.

De sidste år flyttede Ove og Eva Sprogøe på plejehjem sammen, og her døde Eva i august 2004. 14. september - mindre end en måned senere – sov Ove Sprogøe ind. Den fynske skuespiller havde fået „fre’“.

Se billeder af Ove gennem tiden øverst i galleriet.

Se 'Matador' i aften klokken 20.00 på DR1.

LÆS OGSÅ: Historien bag villaerne i Matador – dengang og nu

LÆS OGSÅ: Birgitte Bruun om ‘Matador’-rollen: Jeg var så bange