Husker du, da ‘Ein Bisschen Frieden’ vandt? Søde Nicole

For 40 år siden stjal en vesttysk teenager hele showet, da hun med en fredssang storsejrede ved Eurovision Song Contest.

Af Kurt Stjernholm Riisberg - 13. maj 2022 kl. 15:55

I denne uge er folks popblikke vendt mod Torino i Italien. Her afvikles den 66. udgave af Eurovision Song Contest. Vi vil i den anledning kigge 40 år tilbage i tiden, til den aften hvor en køn, ung kvinde med en hvid guitar vandt musikkonkurrencen med en sang, som gik lige i alle hjerter.

LÆS OGSÅ: AFSLØRING: Sådan går det med Christie og Jimmi i dag

Artiklen fortsætter under videoen, hvor Nikolaj fra ‘Først til verdens ende’ fortæller om sin sygdom… 

Det internationale melodigrandprix fandt dengang sted i engelske Harrogate. Det var før østblokkens opløsning, så deltagerlandene kom udelukkende fra Vesteuropa – plus Israel. Solister og grupper fra 18 nationer stod klar til at gå på scenen 24. april 1982 i Harrogate International Centre.

LÆS OGSÅ: ‘Først til verdens ende’-Nikolaj afslører sygdom: Derfor brød jeg sammen

For Danmark stillede Brixx op. Gruppen med Jens Brixtofte som forsanger havde seks uger forinden vundet Dansk Melodi Grand Prix med en sang om et af tidens store fænomener. ‘Video video’ hed deres bidrag. Ved det danske grandprix blev omkvædet sunget, som det lyder, når man udtaler det: ”Vidjo, vidjo”. Men Brixx havde et hemmeligt våben til showet i England. Selvom sangen stadig skulle synges på dansk – alle skulle dengang synge på deres lands modersmål – så sang Brixx omkvædet mere internationalt. Vidjo blev til vi-dioh med tre stavelser.

LÆS OGSÅ: Robert Hansens kæreste taler ud efter drama

Om det gav ekstra point, er svært at sige, for vi fik kun fem. Det var nok til en 17.-plads. Heldigvis var Finland også med og røg til bunds som en sten i en af deres mange søer. Finnerne fik nul point!

Så er der video! Danske Brixx på scenen i Harrogate Conference Centre. (Foto: Sten Rosenlund/Shutterstock)

Alle gode gange tre

To af de store favoritter var Israel, som havde vundet i både 1979 og 1980, og Vesttyskland, som blev repræsenteret af 17-årige Nicole Hohloch.  Hun var født i Saarbrücken og havde optrådt med sin fine sangstemme, siden hun var fire år. Som 16-årig havde hun udgivet sit første album under kunstnernavnet Nicole.

Den tyske komponist og pladeproducer Ralph Siegel så muligheder i den velsyngende teenager. Og da han sammen med tekstforfatteren Bernd Meinunger havde skrevet en sang til det vesttyske melodigrandprix i 1982, fik Nicole tilbudt at synge den.

LÆS OGSÅ: Sarah Grünewald afslører: Jagter ny partner

Sangen hed ‘Ein Bisschen Frieden’ og spillede på de følelser og den angst, folk kunne bære rundt på under den kolde krig. Den søde Nicole sang om alt det, man kan ønske sig for en bedre verden: ”En smule fred, en smule solskin, en smule glæde, en smule varme…”

For Vesttyskland var Eurovision Song Contest noget helt andet end fodbold, hvor de var kendt for altid at vinde til sidst – uanset hvordan de havde spillet. Vesttyskerne havde været med i alle de år, musikkonkurrencen var blevet afholdt – helt tilbage fra 1956 – men det var endnu aldrig blevet til sejr.

LÆS OGSÅ: Sofie Linde stavnsbundet til Langeland: De griner af os

Deres bidrag i både 1980 og 1981 var blevet nummer to, og begge gange stod Ralph Siegel og Bernd Meinunger bag sangene. Det gav håb. ‘Alle guten Dinge sind drei’, som de siger i vort naboland mod syd. Og det blev så sandelig alle gode gange tre den aften i Harrogate!

Nicoles bryllup med Winfried Seibert i 1984 var en stor begivenhed i Vesttyskland. (Foto: Getty Images)

Nicoles skytsengel

Nicole har siden barndommen været spirituel og tror på, at hun har en skytsengel. Om denne skytsengel havde en finger med i spillet, findes der ingen umiddelbare beviser for, men da stemmerne var talt op, og de deltagende landes juryer sendte deres point af sted, stod det hurtigt klart, at Nicole ville vinde.

‘Ein bisschen Frieden’ fik ni 12-taller ud af 17 mulige. Der var bl.a. topkarakter fra Danmark. I alt 161 point endte hos Vesttyskland – 61 mere end Israel, som blev nummer to. Det var den hidtil største sejr i Eurovision Song Contest.

LÆS OGSÅ: Louise og Nikolaj fra ‘Sommerdrømme’ afslører stor hemmelighed

Triumfen kom ikke bag på Nicole og hendes bagland. Da hun blev hyldet som vinder og skulle synge sin sang en gang mere, begyndte hun på tysk og sang så videre på engelsk, fransk og hollandsk. Disse internationale versioner lå allerede klar til udgivelse.

I ugerne efter Eurovision Song Contest fik Nicole travlt med at indsynge ‘Ein bisschen Frieden’ på italiensk, russisk og såmænd også på dansk – eller i hvert fald noget, der lignede dansk. Den pige havde så afgjort sprogøre!

LÆS OGSÅ: Robert Hansen afviser vold: Jeg har aldrig slået hende!

Originalversionen af ‘Ein bisschen Frieden’ toppede hitlisterne i en lang række europæiske lande – også herhjemme – og den engelske version blev nummer et i England og New Zealand. Teenageren var blevet verdensberømt. Den store internationale musikalske karriere fik Nicole dog aldrig, og selvom hun jævnligt har udgivet et nyt album i sit hjemland – senest i 2019 – er hun heller aldrig havnet på den øverste pophylde her.

Fred i verden fik Nicole desværre heller ikke. Men hun gjorde et godt forsøg i 1982.

Nicole Seibert besøgte i 2018 voksmuseet i Berlin og mødte fire andre grandprix-vindere, Abba. (Foto: Tristar Media/Getty Images)