Henning Jensen var tæt på selvmord: Min datter reddede mig - Her & Nu

Henning Jensen var tæt på selvmord: Min datter reddede mig

Skuespiller Henning Jensen fortæller ærligt om, hvordan en svær depression nær havde taget livet af ham.

Af Kenth G. Madsen - 7. juni 2020 kl. 19:56

Det er en afslappet og lettet Henning Jensen, der tager imod i sit dejlige hjem med udsigt til lystbådehavnen i Skovshoved nord for København. Med udgivelsen af bogen ”Gennem Glasvæggen”, hvor han fortæller om en depression, der nær havde kostet ham livet, har den succesfulde skuespiller i en alder af 77 år fået sat en afgørende milepæl i sit liv. Bogen har nemlig været 20 år undervejs.

– Da jeg var rigtig syg, var jeg meget tæt på selvmord. Jeg kunne ikke mere, fandt det sidste rene tøj frem og gjorde mig klar til at dø. Så ringede telefonen. Min lille datter Sarah ville gerne lige sige godnat. Og det fik mig til at droppe mit forehavende. For det var jo egentligt ligegyldigt, hvordan jeg havde det, men hun skulle i hvert fald ikke have en far, der havde begået selvmord, fortæller Henning Jensen til HER&NU.

LÆS OGSÅ: Linse efter at have kysset sin hund: Har levende parasitter i kroppen

For 40 år siden blev han udskrevet fra Rigshospitalets psykiatriske afdeling, hvor han var indlagt i et år. Men der skulle gå måneder, inden han nåede så langt at få den korrekte hjælp. Optakten blev et helvede på jord, inden indlæggelsen og medicineringen, der endte med at være det eneste rigtige i hans tilfælde.

– Jeg var så motorisk hæmmet til sidst, at jeg til sidst bare sad i en stol, hvor afføringen bare løb ud ad mig. Der fandt jeg først ud af, at noget var alvorligt galt, og at der måtte gøres noget, siger han, der dog ikke anede, hvor han skulle gå hen.

LÆS OGSÅ: HOT NEWS! Nadia Shila er gravid med sit fjerde barn

Hudløst ærlig

Han havde dog fået anbefalet at gå til det alternative frem for det etablerede behandlersystem. Den omvej havde nær kostet ham livet.

– Folk troede dengang, at jeg bare var lidt skør i bolden. Den gang herskede en lidt romantisk forestilling om, at kunstnere gerne skulle være lidt ved siden af sig selv, så der var ikke rigtigt nogen, som hjalp mig, selvom jeg lå og kravlede rundt på gulvet for snuden af dem, siger Henning Jensen, der i den anmelderroste biografi detaljeret og hudløst ærligt og med usvigelig sikkerhed beskriver favntaget af depressionen.

– Sidste forår skrev jeg på den i otte timer om dagen, og det var meget stimulerende at få det ud, forklarer Henning Jensen med biografien, “Gennem Glasvæggen”, der har været undervejs i 20 år (Foto: Klaus Bo Christensen)

LÆS OGSÅ: Mai Manniche trodser myndighederne: Rejser til Cypern

130 ark med noter danner grundlaget for bogen.

– Derfor kan jeg skrive så detaljeret, afslører Henning Jensen, der er en af de få patienter i verden, som er lykkedes med at endevende en depressiv tilstand så præcist, som han har gjort det.

– Det er virkelig helvede på jord. Det var som en amøbe, der havde sat sig på min hjerne og sked grøn afføring ud over det hele, sygt og betændt, forklarer Henning Jensen om den tilstand, han befandt sig tilbage i 1978.

LÆS OGSÅ: Nær ven af ‘Familien fra Bryggen’ offer for stor tragedie

Henning Jensen havde op til depressionen været gennem to opløste forhold indenfor tre år. En affære med teaterkollegaen Ghita Nørby førte til en skilsmisse. Senere røg også det forhold i vasken, selv om han var meget forelsket i hende.

Hans nuværende kone, Solbjørg Højfeldt kom først ind i billedet, da Henning Jensen var kommet ud i den anden ende som et nyt menneske. Til Sankt Hans har de været sammen i 35 år.

– Solbjørg mødte jeg efter at være blevet udskrevet. Hun er et positivt livsstykke, har bunker af kræfter og optimisme. Vi har faktisk ikke talt særligt meget om sygdommen. Hun behandlede det som om, det var en brækket arm, forklarer han, der har formået at holde sygdommen så godt som i skak, siden behandlingen blev iværksat:

– Hensigten med bogen er også at hjælpe andre med sygdommen, deres pårørende og også psykiatrien, så de kan se, hvad der sker hos patienten. At give depressionen et ansigt, så man ikke er i tvivl, siger han.

LÆS OGSÅ: Ung mor deler ærlig video på Instagram: Vejer tæt på 100 kilo

LÆS OGSÅ: Forelsket ‘Ex’-Robin: Jeg er sgu faldet for ‘Årgang 0’-Mathilde