Hemmelige optagelser: Henrik fortvivlet

Gennem timelange samtaler tegnede Stéphanie Surrugue i biografien 'Enegænger' et hidtil ukendt billede af prins Henrik.

10 år efter bogens udgivelse er journalisten og forfatteren nu vendt tilbage til optagelserne og har sammen med instruktøren Ole Juncker lavet dokumentarfilmen 'Dronningens mand'. Her kan man høre en ærlig og til tider skrøbelig prins Henrik fortælle om sit liv og skæbne.

- Da min hustru blev dronning i 1972, stillede jeg forsigtigt og meget diskret spørgsmålet: ”Du bliver dronning. Du er ikke længere prinsesse. Du skal være dronning. Tillykke. Men hvad bliver jeg?” Tænk, hvis min svigerfar, dengang han blev konge, havde sagt: ”Min kone skal forblive prinsesse Ingrid”. Kan De forestille dem reaktionen, hører man en frustreret prins Henrik sige.

LÆS OGSÅ: Dronning Ingrid hængt ud som kleptoman

 - For hver dag, hvor uge, hver måned kan jeg mærke, at mine evner ikke længere r de samme. Jeg begynder gradvist at miste hukommelsen, betroede prins Henrik i 2008 Stéphanie Surrugue (Foto: Ritzau Scanpix)
Ønskede en identitet
Samtalerne med Stéphanie Surrugue fandt sted i 2008 og 2009, og her spurgte hun:

- Men kan De godt forstå, hvis nogle danskere siger: Han lever trods alt et eventyrligt liv. Han har en fantastisk hustru. Hvorfor går han så højt op i en titel?

- Overalt i verden er reaktionen: Han har alt i livet, og så klager han. Selvfølgelig har man alt, bortset fra det essentielle. Jeg vil have en identitet. Jeg er uden identitet og uden ligestilling, svarede prinsen.

LÆS OGSÅ: Første arbejdsdag efter Christians corona: Mary lyste op

 Det unge par. Prins Henrik tænder galent en smøg for prinsesse Margrethe (Foto: Allan Moe)
Ville gøre alle glade
Selvom den kamp fyldte meget og i perioder overskyggede alt, så arbejdede prins Henrik hele livet hårdt for sine mange protektioner. Inden han blev syg, havde fokus også flyttet sig for ham.

- Man bliver meget mere ligeglad med mange ting. Jeg siger til mig selv, at det vigtigste i livet er at sprede glæde. I sidste ende er målet at gøre alle glade, siger prins Henrik på en af optagelserne i 'Dronningens mand'.

LÆS OGSÅ: TEST: Kan du kende forskel på disse kendisser?

Og da han i en alder af 83 år stille sov ind i februar 2018, var det også netop hans arbejdsomhed og evne til at give alle en god oplevelse, når de mødte ham privat eller officielt, han blev hyldet for.

'Dronningens mand' bliver sendt på DR1 søndag den 3. januar kl. 20.00.

LÆS OGSÅ: LISTE: De blev gift i 2020

LÆS OGSÅ: LISTE: De blev skilt i 2020
10 år efter bogens udgivelse er journalisten og forfatteren nu vendt tilbage til optagelserne og har sammen med instruktøren Ole Juncker lavet dokumentarfilmen 'Dronningens mand'. Her kan man høre en ærlig og til tider skrøbelig prins Henrik fortælle om sit liv og skæbne. - Da min hustru blev dronning i 1972, stillede jeg forsigtigt og meget diskret spørgsmålet: ”Du bliver dronning. Du er ikke længere prinsesse. Du skal være dronning. Tillykke. Men hvad bliver jeg?” Tænk, hvis min svigerfar, dengang han blev konge, havde sagt: ”Min kone skal forblive prinsesse Ingrid”. Kan De forestille dem reaktionen, hører man en frustreret prins Henrik sige. LÆS OGSÅ: Dronning Ingrid hængt ud som kleptoman - For hver dag, hvor uge, hver måned kan jeg mærke, at mine evner ikke længere r de samme. Jeg begynder gradvist at miste hukommelsen, betroede prins Henrik i 2008 Stéphanie Surrugue (Foto: Ritzau Scanpix) Ønskede en identitet Samtalerne med Stéphanie Surrugue fandt sted i 2008 og 2009, og her spurgte hun: - Men kan De godt forstå, hvis nogle danskere siger: Han lever trods alt et eventyrligt liv. Han har en fantastisk hustru. Hvorfor går han så højt op i en titel? - Overalt i verden er reaktionen: Han har alt i livet, og så klager han. Selvfølgelig har man alt, bortset fra det essentielle. Jeg vil have en identitet. Jeg er uden identitet og uden ligestilling, svarede prinsen. LÆS OGSÅ: Første arbejdsdag efter Christians corona: Mary lyste op Det unge par. Prins Henrik tænder galent en smøg for prinsesse Margrethe (Foto: Allan Moe) Ville gøre alle glade Selvom den kamp fyldte meget og i perioder overskyggede alt, så arbejdede prins Henrik hele livet hårdt for sine mange protektioner. Inden han blev syg, havde fokus også flyttet sig for ham. - Man bliver meget mere ligeglad med mange ting. Jeg siger til mig selv, at det vigtigste i livet er at sprede glæde. I sidste ende er målet at gøre alle glade, siger prins Henrik på en af optagelserne i 'Dronningens mand'. LÆS OGSÅ: TEST: Kan du kende forskel på disse kendisser? Og da han i en alder af 83 år stille sov ind i februar 2018, var det også netop hans arbejdsomhed og evne til at give alle en god oplevelse, når de mødte ham privat eller officielt, han blev hyldet for. 'Dronningens mand' bliver sendt på DR1 søndag den 3. januar kl. 20.00. LÆS OGSÅ: LISTE: De blev gift i 2020 LÆS OGSÅ: LISTE: De blev skilt i 2020