'Gift ved første blik'-par: Vi arbejder på parforholdet

Ifølge ‘Gift ved første blik’-parret er man nødt til at arbejde for sagen for at få et godt ægteskab

Af Emilie Holm Egebro - 30. oktober 2019 kl. 7:25

Da ‘Gift ved første blik’ rullede over skærmen sidste år på DR1, var Kathrine fra Silkeborg og Michael fra Aarhus et af de par, der blev smedet sammen. I programmet sagde parret ja til at blive gift, og siden er det kun gået én vej for dem, og det er fremad.
Den 29. maj i år kunne parret fejre etårsdag som ægtefolk, men det er vigtigt for dem at slå fast, at de bestemt også har arbejdet for sagen, når det kommer til deres lykkelige parforhold:
LÆS OGSÅ: OVERBLIK: Sådan er det gået parrene efter ‘Gift ved første blik’
– Parforhold er skønt, faktisk det bedste, hvis man spørger os. Men det er også arbejde og kompromisser. Som alle andre par har vi uenigheder. Vi kommer til at såre hinanden, og der opstår misforståelser. Det kan man ikke komme udenom, sådan er det bare, når der er to eller flere mennesker sammen. Men der er en god grund til, at vi endnu ikke har haft et “skænderi”. Vi bruger tale-lytte tid. Det er en anerkendt teknik til at blive bedre til at kommunikere, og det er en, vi først blev introduceret for af psykolog Mette fra ‘Gift ved første blik’, og senere fik vi en mere uddybet forklaring til et forebyggende parforholdskursus, forklarer parret på deres blog.
LÆS OGSÅ: ‘Gift ved første blik’-par er gået fra hinanden
LÆS OGSÅ: CHOK: ‘Gift ved første blik’-par har fået en abort
– Her er der en, som taler, og en som lytter, og så bytter man roller løbende efter behov. Som regel er det den med noget på hjerte, der starter som taler. For at teknikken virker, er der nogle regler, man skal følge i begge roller. Som taler skal man kommunikere sine følelser fremfor at anklage, man skal formulere sig i korte sætninger, og man må gerne tage en tænkepause for at mærke efter og formulere sig korrekt. Som lytter er det vigtigt kun at have fokus på at forstå, hvad den anden gerne vil kommunikere samt at fortælle tilbage, hvad man har hørt og forstået. Man må desuden ikke komme med modargumenter, før denne bliver taler, og man må gøre taleren opmærksom på det, hvis man ikke fik fat i pointen, fortsætter de og tilføjer:
– Det er ikke meningen, at der skal opnås en konklusion om, hvem der har ret. Det er simpelthen bare meningen, at der skal opnås en forståelse for den andens oplevelse af situationen. Det er jo aldrig meningen, at man vil såre sin partner med fuldt overlæg, håber jeg, men det kan man komme til helt uden, at man ved det. Derfor kan det være ret givende at lytte til, hvad ens partner føler og tænker om en situation, selvom det aldrig var intentionen at såre.
LÆS OGSÅ: Hvorfor blev Anders og Luna fra ’GVFB’ matchet? Her er ekspertens svar
LÆS OGSÅ: SE BILLEDET: ‘Gift ved første blik’-stjerne er blevet mor