Ghita Nørby frygter for synet: Sprøjte i øjet

Den 86-årige skuespillers syn er nu så dårligt, at hun må have indsprøjtninger direkte i øjeæblet.

Af Nikolaj Vraa - 19. juni 2021 kl. 19:58

Siden hun var barn, har Ghita Nørby haft problemer med synet, og nu er det så slemt, at hun er nødt til at få indsprøjtninger med medicin direkte i øjeæblet.

Den 86-årige skuespiller fortæller, at hendes højre øje altid har været dovent, og at hun derfor kun har set med det venstre. Da hun for 10 år siden begyndte at få problemer med at læse avis, løste hun det i første omgang med læsebriller fra supermarkedet. Hun tænkte dog alligevel hurtigt, at hun måtte en tur til øjenlægen. Og det viste sig at blive altafgørende.

LÆS OGSÅ: Melvin om sit livs chok: Troede jeg skulle dø

I et interview med Øjenforeningens medlemsblad, Værn om synet, fortæller hun, at diagnosen var den aggressive form af AMD (Aldersrelateret Makula Degeneration) på det venstre øje. Sygdommen, der kaldes våd AMD, gør, at der dannes nye blodkar under nethinden, som trækker blødninger og væske ind i nethinden. Uden behandling kan det på kort tid ødelægge læsesynet, og ubehandlet kan den på et halvt år føre til halvering af synsstyrken.

Ghita blev sendt direkte på hospitalet for at påbegynde behandlingerne, der gentages hver sjette til ottende uge. Den består i en indsprøjtning i øjet med medicin, der tætner de nye blodårer under nethinden og standser deres vækst. Selv om hun har fået behandlingen gennem mange år, har hun endnu ikke vænnet sig til det.

LÆS OGSÅ: Chok for Jesper Vollmer: Ramt af blodpropper

Slem tanke

– Tanken er den værste. For jeg har søde læger og sygeplejersker omkring mig, og jeg bliver lokalbedøvet. Men det er selve tanken om at blive stukket i øjet, der er ubærlig – i hvert fald for min fantasi. Men nu har jeg lært det. Så prøver jeg at trække vejret dybt. Det tager under et sekund, og så er det forbi, siger hun til Øjenforeningens blad, hvor hun også udtrykker stor taknemmelighed.

– Jeg er et heldigt menneske, at jeg ikke er kommet for sent. Jeg ville være fortvivlet, hvis jeg ikke kunne se, så jeg er dybt taknemmelig. Jeg ser alting skarpt.

LÆS OGSÅ: Bendtner lagt ned af kritik

LÆS OGSÅ: Leos svære kamp: Undskyld Sussi

Læs mere om