Frederiks gensyn med slædehunde: Kongeligt klap

Kronprinsen mindedes slædehundene i Grønland, der betød alt for at nå målet under hans rejse med Sirius-patruljen i år 2000

Af Kenth G. Madsen - 3. oktober 2021 kl. 11:55

Det blev et kærligt gensyn med firbenede, grønlandske venner, da kronprins Frederik ankom til åbningen af ‘Nordlys Festival’ på Nationalmuseet, hvor 100-året for Knuds Rasmussens 5. Thule-ekspedition blev markeret.

Kærligt gensyn med nogle firbenede venner. (Foto: Klaus Bo Christensen)

LÆS OGSÅ: Mystik om kronprinsesse Marys sæbeøje

Her kunne publikum opleve kronprinsen med stor glæde berette om, da han for 21 år siden deltog i ”Ekspedition Sirius 2000” med Forsvarets Sirius-patrulje: En strabadserende 2.795 kilometer lang slædeekspedition nord om Grønland, som varede i fire måneder. Hundene var her den afgørende faktor for at nå frem gennem sneen og kulden, og der var også visse startvanskeligheder, lod kronprinsen forstå.

Artiklen fortsættes under videoen

– Det var mørkt, da vi tog af sted. Vi var lidt stressede, og havde ikke fået helt styr på hundene endnu. De filtrede sig sammen til en stor garnnøgle. Det tog 20 minutter for os at få dem i orden igen. De lokale grønlændere grinede af os, og kaldte os ”Fiasko 2000”. De troede ikke på, at vi nogensinde kom videre i det kaos, sagde Frederik, og gik yderligere i detaljer om de ekstreme forhold, han kom til at leve under.

LÆS OGSÅ: CHOK: Reality-deltager gift med Paludan

– Jeg var meget uerfaren i det arktiske, og selvom jeg havde en karriere som soldat bag mig, var vejret altid en udfordring på disse kanter. Man finder ud af, hvor lille man er som menneske, erfarede Frederik, og kom ind på sit forhold til slædehundene.

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Mary i sit livs form

– Det er jo fantastiske væsener. De kan lide at blive kælet for, og kan lide at lege, men de kan også fare i totterne på hinanden. Det er din motor og afgørende for, om man når frem til målet, sagde Frederik, mens han han sendte et kærligt blik til de livlige slædehunde under paneldebatten med museumsdirektør Rane Willerslev, der samtidig supplerede med sine oplevelser fra et ni måneder langt ophold med feltarbejde i Sibirien.