Frederik på job med mor: Noget helt særligt

Frederik og Margrethe nød deres tid sammen i Tyskland.

Af Helle Bill Madsen - 21. november 2021 kl. 11:55

Kronprins Frederik lagde ikke skjul på, at sidste uges statsbesøg i Tyskland sammen med hans mor, dronning Margrethe, betød noget særligt for ham.

LÆS OGSÅ: Tvillingernes søde gestus: Vincent og Josephine hyldede Mary 

– Det er jo ikke første gang, jeg har ledsaget min mor, men Berlin er noget helt særligt. Man mærker historiens vingesus, og man ser en storby og en hovedstad, som er vokset og som har fundet en glans, som den fortjener, sagde kronprins Frederik, 53, som tydeligt viste, at han er klar til at overtage rollen som regent efter sin mor.

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Mary i sit livs form

– Jeg går ind for det, der hedder ”Life long learning”. Det jeg laver, det lærer jeg jo ved at stille spørgsmål og være nysgerrig og glæde mig over at have mulighed for at rejse sammen her i en meget, meget flot hovedstad, som jo fortjener et besøg fra alle, inden de skal væk herfra. For mig er det her bare noget, man skal gøre på et tidspunkt i livet.

Artiklen fortsætter under videoen, hvor Kronprinsessen møder børnene på Vigerslev Allés Skole.

Tætpakket program

Dronningen var på statsbesøg første gang i Tyskland som ganske ny regent i 1974 med prins Henrik ved sin side, og i sidste uge var det så Danmarks kommende regent, kronprins Frederik, som ledsagede sin mor på statsbesøget i Berlin.

LÆS OGSÅ: Tvillingernes søde gestus: Vincent og Josephine hyldede Mary 

Dronningen landede i Berlin om onsdagen klokken 9.30 ganske kort efter kronprinsens fly, og så gik det ellers over stok og sten gennem Berlin i et tætpakket program.Der var blandt andet et topmøde med den afgående tyske kansler, 67-årige Angela Merkel med kælenavnet ”Die Mutti” (”Vor mor”, red.), i kanslerens regeringssæde i Berlin.

LÆS OGSÅ: ‘Vild med dans’-vært: Fredag bliver det et farvel

Efter frokosten med Merkel gik turen blandt andet til Berlins vartegn, Brandenburger Tor, den sidst bevarede byport i Berlin. Under den kolde krig passerede Berlinmuren tæt vest om Brandenburger Tor, der derfor også blev et symbol på den delte by og den kolde krig.

LÆS OGSÅ: WTF: ‘Familien fra Bryggen’-stjerne efterlyst

Mindedes krigsofre

Sammen med sin 81-årige mor nød kronprinsen en kølig november eftermiddag midt i Berlin.

– Jeg nåede ikke at besøge Østberlin som gymnasieelev. Det var der mange, der gjorde dengang i 80’erne. Der havde vi jo en mur her, og der havde vi jo ikke kunnet stå her, hvor vi står i dag, og tale, som vi gør nu. Derfor er det også ufatteligt, at der har eksisteret noget så anderledes på den her side, hvor vi står nu, sagde kronprinsen.

LÆS OGSÅ: Isabella imponerer: I fars fodspor

Mens dronningen besøgte et hospital, så var kronprinsen på et kulkraftværk, som er ved at omstille til grøn energi i stedet, og derefter lagde mor og søn en krans ved mindesmærket for ofrene for krig og tyranni i Tyskland. Det blev også til et kort besøg på Berlin Humboldt Forum museet, inden aftenens store statsbanquet på Schloss Bellevue.

LÆS OGSÅ: Mascha Vang indrømmer: Jeg hadede Hollies far