Flot jubilæumsgave til dronningen: Kærlige klap

Avanti, der betyder fremad, var det helt rigtige navn til hesten. Den havde ganske svært ved at stå stille ved ceremonien.

Af Nikolaj Vraa - 14. maj 2022 kl. 11:55

Dronning Margrethe har nok sendt prins Henrik en kærlig tanke ved overdragelsen af den ny hest af racen kladruber, hun i torsdags fik i gave af Den Kongelige Stalds Venner.

Det var hendes afdøde mand, der efter 82 års fravær fik de skimlede heste tilbage i De Kongelige Stalde.

LÆS OGSÅ: Robert Hansens kæreste taler ud efter drama

I bogen ‘De kongelige heste’ fortalte han i 2008, hvordan det var lykkedes.

– Da jeg kom til Danmark, undrede det mig, at der ikke var hvide heste i Den Kongelige Stald. Jeg spurgte både min svigerfar (Frederik 9.) og min kone, og de svarede, at i Danmark er man så demokratiske, at kongehuset ikke længere har hvide heste, fortæller han i værket, hvor man også kan læse, at han fandt det ufatteligt, at Christian 10. måtte låne sig frem til en hvid hest ved genforeningen i 1920.

Det var i øvrigt knabstrupperen Malgré Tout fra Visborggaard ved Hadsund, som grev Danneskiold-Samsøe lånte kongen.

Avanti skal nu gennem et forløb, hvor den trænes til karetkørsel. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Klap og gulerod

I Tjekkiet solgte man i starten af 1990’erne ud af de fine og sjældne heste fra landets berømte nationalstutteri, og her så prins Henrik muligheden for igen at få kladruberen til kongehuset. I første omgang købte man seks og lavede på prins Henriks opfordring en aftale om at avle skimler til Den Kongelige Stald-Etat.

LÆS OGSÅ: Prins hjemsendt fra Herlufsholm: Brød reglerne

Hesten, som dronningen fik overdraget i anledning af 50-års regeringsjubilæet, kommer også fra stutteriet i Kladruby nad Labem, der ligger en times kørsel fra Prag.

Den har stamborgsnavnet Rudolfo Raggiera V-54, men fik ved ceremonien tildelt det nye navn Avanti af majestæten. Der fulgte også kongelige klap på mulen og en gulerod med ved navngivningen.

I den kølige stald bar dronningen en frakke, der matchede den nye hest. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

LÆS OGSÅ: René fra ‘Først til verdens ende’: Sclerose ændrede mit liv