Dybt bevæget kronprins Frederik: Hylder KZ-fange - Her & Nu

Dybt bevæget kronprins Frederik: Hylder KZ-fange

Kronprins Frederik overrakte Red Barnets ærespris til Joseph Vos ved deres 75-års jubilæumskonference.

Af Nikolaj Vraa - 19. september 2020 kl. 15:52

Efter at have overlevet 2. verdenskrigs rædsler i den tyske koncentrationslejr Bergen-Belsen ankom ni-årige Joseph ‘Joop’ Vos den 18. september 1945 til Københavns Hovedbanegård med tog fra Amsterdam.

Det eneste, han havde med, var det papskilt, han bar om halsen med sit navn på. Her blev han mødt af de plejeforældre, som Red Barnet havde fundet til ham og som gennem et langt ophold fik givet ham en ny start på livet. Den taknemmelighed har den nu 84-årige mand lige siden gengældt ved at fortælle fortælle børn og unge i Danmark om sine oplevelser under krigen og om, hvordan han – med den rette støtte – kom videre i sit liv.

LÆS OGSÅ: Silas Holst i vild forvandling: Har smidt 15 kg

– I dag står jeg igen i København med et navneskilt på, indledte Vos, da han i onsdags af kronprins Frederik fik overrakt Red Barnets ærespris ved deres 75-års jubilæumskonference på Børsen, og fortsatte:

– Jeg er ikke i tvivl om, at Red Barnet har en stor andel i, at jeg står her foran alle jer i dag, og i at jeg har fået et voksenliv uden mareridt. Det er jeg taknemmelig for, sagde han dybt rørt i sin takketale, hvor han også genkaldte sig den frygtelige tid i koncentrationslejren.

Næsten 200 medlemmer af hans familie blev myrdet i Auswitch, og selv mødte han i Bergen-Belsen Anne Frank, der som blot 15-årig blev myrdet i lejren i 1945.

LÆS OGSÅ: Glad ‘Vild med dans’-babe: Det er verdens bedste match

Kronprins Frederik overrækker Red Barnets ærespris til Joseph Vos (Foto: Henrik R. Petersen)

I forbindelse med overrækkelsen af prisen fortalte kronprins Frederik, at han var meget imponeret over Joseph Vos. Både over det, han havde gennemlevet og var kommet sig over, og at han stadig arbejder for at hjælpe andre og deler sin historie.

– Et mennesker, jeg først har mødt for ganske nylig, desværre, et menneske, som jeg kan mærke har meget at byde på og som er fuld af energi og som gerne vil formidle, lød det blandt andet fra Frederik, der ilede til med støtte, da Vos skulle på scenen for at modtage prisen.

Efter arrangementet fik kronprins Frederik også mulighed for at tale med Joseph Vos ved en lille reception i Børsbygningens bibliotek.

LÆS OGSÅ: Har Linse og Cengiz coronavirus?

LÆS OGSÅ: Endnu en elskerinde står frem: Sådan gjorde Peter Madsen ved mig