Dronningens frikvarter: Broderier på museum

Når Koldinghus igen åbner for publikum, kan man komme helt tæt på dronningens håndarbejde.

Af Nikolaj Vraa - 21. marts 2021 kl. 15:58

Godt 100 af dronning Margrethes broderier er blevet samlet til en udstilling, der skal vises på museet, der netop er blevet en del af Kongernes Samling.

Majestæten tegner selv broderierne, der blandt andet er givet i gave til familie, venner og ansatte ved hoffet eller pryder hendes mange hjem på alt fra puder til kaminskærme, duge og stolesæder. Mønstrene er lavet med symboler og referencer skræddersyet til modtageren af gaven, og i farvevalget folder kreativiteten sig fuldt ud i det, hun selv kalder rabalderfarver.

I dokumentaren ‘Dronningen holder frikvarter’ kunne man sidste år se hende arbejde med en taske til prinsesse Marie, ligesom hun fortalte om en, hun bagefter ville lave til kronprinsesse Mary.

LÆS OGSÅ: Prins Henriks kok taler ud: Til sidst gik det helt galt

Kronprinsesse Mary med den håndtaske, hun fik i julegave af dronningen, og som vil være at finde på udstillingen (Foto: Dana Press/Ritzau Scanpix)

– Jeg bryder mig ikke om at have mere end ét sytøj af gangen. Det kan jeg ikke gabe over, forklarede hun i programmet, hvor hun også sagde, at hun altid havde gang i noget kreativt.

– Jeg sidder sjældent og glor ud i luften. Det føler jeg mig ikke kaldet til. Jeg vil gerne have noget mellem hænderne, slog hun fast.

Udstillingen ‘Dronningens broderier’ skulle være åbnet den 25. marts, men er udsat indtil forsamlingsforbuddet ophæves.

LÆS OGSÅ: Mette Frederiksen går ind i ‘X Factor’-debat: Det har taget overhånd

LÆS OGSÅ: Prins Felix går i sin fars fodspor