Dronningens fødselsdagsgave plantet: Majestætisk træ

Dronningeegen står flot i haven bag Gråsten Slot.

Af Nikolaj Vraa - 6. februar 2021 kl. 15:56

Under sommerferien i Gråsten gik dronning Margrethe og prinsesse Benedikte en tur i haven sammen med slotsgartner Bjarne Nørgaard. Her besluttede de, hvor det egetræ, majestæten havde fået i 80-års fødselsdagsgave, skulle plantes. Og i sidste uge ankom træet, der er en gave fra de fire organisationer Danske Planteskoler, SMVdanmark, Dansk Håndværk og Danske Anlægsgartnere.

Der skulle bruges en del udstyr til at få træet på plads. Det vejede 3,2 tons med rudklump (Foto: Jesper Bjerrisgaard/Tefax)

LÆS OGSÅ: Mary har skærmtække: Hjemmearbejde

– Vi kan ikke forestille os en bedre gave end netop egetræet, det mest majestætiske blandt de klassiske danske træer. Vi håber, at gaven vil bringe glæde til den kongelige familie i mange generationer fremover, lød det fra de glade givere, der med træet har hjulpet dronningen med at sætte sit præg på den historiske have.

Dronningeegen står flot i haven bag Gråsten Slot. Den er otte meter høj, men bliver op til 35 meter i løbet af de næste århundrede (Foto: Jesper Bjerrisgaard/Tefax)

Egetræer bliver normalt op mod 500 år gamle, men kan under de rette forhold blive meget ældre. I forvejen prydes slotshaven af den tveede eg, som H.C. Andersen sad under og renskrev ‘Den lille pige med svovlstikkerne’. Det skete i 1845 under et besøg hos hertugen af Augustenborg, der ejede slottet.

LÆS OGSÅ: Parret jubler: Medina har født

LÆS OGSÅ: Jernring om Margrethe: Plaget af demonstranter