Dronningen i sit es: På togt med vikingerne

Det var en forrygende velkomst på Nationalmuseet, da dronning Margrethe åbnede udstillingen ‘Togtet’

Af Helle Bill Madsen - 3. juli 2021 kl. 11:58

Ikke alene blev dronning Margrethe budt velkommen af museets direktør, Rane Willerslev, hun blev også mødt af en stribe Ulfhednir-vikinger, som bankede på deres skjolde med sværdene til velkomst.

Vores meget historie- og arkæologi-interesserede dronning, som selv flere gange i sin ungdom har deltaget i arkæologiske udgravninger i både ind- og udland, var trods en tydeligt smertende ryg i hopla under rundvisningen. Hun så blandt andet illusionen af det længste og mest kendte vikingeskib Roskilde 6, som er 37 meter langt og fire meter bredt, ligesom hun fordybede sig i samlingen af smykker med blandt andet Kalmerringen, en halsring af guld, der samlet har vejet over to kilo.

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Prins Felix er blevet student

Et musikalsk indslag med autentisk vikingemusik satte en fin stemning (Foto: Michael Stub)

– Jeg håber for Nationalmuseet, at ‘Togtet’ må blive en velfortjent succes, ikke mindst oven på mere end halvandet års nedlukning. Jeg ønsker alle tillykke med det velfortjente resultat og lykke til, sagde dronningen (Foto: Michael Stub)

LÆS OGSÅ: Prins Joachim i rørende hyldest til Felix

En stor dag

Et af de helt spektakulære syn i udstillingen er skeletterne af to mænd fra vikingetiden, som voksede op sammen på Fyn. Det ene skelet er fundet på Fyn, hvor han boede og arbejde som bonde, og det andet er fundet i Oxford i England, hvor han døde som kriger. Ved hjælp af DNA-studier har man fundet ud af, at de to vikinger var i familie med hinanden, og de er nu genforenet side om side på Nationalmuseet.

– Det er ikke til at tage fejl af, at det er en stor dag for Nationalmuseet. Jeg tror også, at det er en stor dag for alle, som holder af museumsverdenen, hvad den afdækker, og hvad den kan, og jeg har set meget frem til denne dag. Jeg er meget imponeret af udstillingen, jeg har fået lov at se. Både de filmiske indslag og de mange genstande er fascinerende, hvor man får meget nyt at vide, og måske får samlet lidt mere sammen på den spredte viden, man har samlet op i årenes løb, sagde dronningen, inden hun erklærede udstillingen for åben.

LÆS OGSÅ: Mary på børnehospice: Et herligt møde

Dronningen tog sig god tid til at fordybe sig ved de mange fund, og når ryggen gjorde ondt, måtte hun støtte sig til montren (Foto: Michael Stub)

Det var tydeligt, at majestæten nød rundvisningen af arkæolog Jeanette Varberg, og hun havde mange deltagende spørgsmål undervejs (Foto: Michael Stub)

LÆS OGSÅ: Mary og Frederik dybt rørt: Kæmpe chok

LÆS OGSÅ: Mystik om prins Christians millioner