Dronningen i Grønland: Afviser Trump

Dronning Margrethe har stadig, 60 år efter sit første besøg, en stor kærlighed til Grønland.

Af Nikolaj Vraa - 17. oktober 2021 kl. 11:55

Selv om der var lagt et strabadserende program, så nød dronning Margrethe, 81, hvert øjeblik af sit besøg i Grønland. Det gjorde bestemt ikke oplevelsen mindre, at det er over seks årtier siden, hun første gang oplevede landet.

LÆS OGSÅ: Tvillingernes søde gestus: Vincent og Josephine hyldede Mary 

– Det er faktisk ret ubeskriveligt. Det er over 60 år siden, jeg var her første gang. Det er en kolossal udvikling, landet er gået gennem. Nuuk er blevet en stor by, men det er andre steder også. Jeg var 20 år i 1960 og lige blevet færdig med gymnasiet. Det var en kæmpe oplevelse. Mine forældre havde talt om Grønland, og jeg havde læst en del af Knud Rasmussen. Jeg var meget parat. Og jeg er meget glad for at have besøgt Grønland så jævnligt, sagde majestæten, hvis besøg også markerede både 100-året for det første kongebesøg og Knud Rasmussens 5. Thule-ekspedition.

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Mary i sit livs form

– Min far mødte Knud Rasmussen. Min far beundrede ham meget og satte stor pris på ham. Jeg havde læst ‘Den store slæderejse’ og var meget optaget af den. Når ens egen far så har kendt ham og beundret ham, så blev det endnu større.

LÆS OGSÅ: Tvillingernes søde gestus: Vincent og Josephine hyldede Mary 

Artiklen fortsætter under videoen, hvor Isabella sætter Josephine på plads.

Ved sin tale under festmiddagen i kulturhuset Katuaq lørdag aften talte dronningen også om Thule-ekspeditionen, da hun understregede rigsfællesskabets betydning.

LÆS OGSÅ: ‘Årgang 0’-Stephanie afvises igen og igen

– For mig er den samlede fortælling om den 5. Thule-ekspedition et godt billede på det rigsfællesskab, som vi har i dag: Vi kan hver især bevæge os ved egne kræfter, men når vi forener vore kræfter, viden og indsigt, kan vi nå længere og opnå endnu bedre resultater.Vi vil hinanden det godt og forstår hinandens mål og hensigter; vi rækker hånden ud og hjælper, støtter og opmuntrer, hvis rejsen bliver vanskelig; og vi glæder os sammen over fremgang og gode resultater. Som på ‘Den store slæderejse’ er sammenholdet til gavn for os hver især og til gavn for hele fællesskabet. Det er mit store håb og ønske, at vort enestående fællesskab også fremover vil blive forstået som værdifuldt i Grønland, på Færøerne og i Danmark.

LÆS OGSÅ: Mystik om kronprinsesse Marys sæbeøje

Dronningen måtte nøjes med et forkortet besøg efter det oprindelige på 13 dage i sommer blev aflyst på grund af et forhøjet Covid-19 smittetryk. Fredag eftermiddag ankom dronningen til Ilulissat og tog hul på det fire dage lange ophold, der udover Nuuk også bød på en tur til Pituffik og Station Nord.

– Det er pragtfuldt at være her. Det var også en stor glæde at være med til bispevielsen. Grønlænderne synger så smukt. Det er en stor glæde, lød det taknemmeligt fra dronningen på den sidste dag i Nuuk

LÆS OGSÅ: Isabella imponerer: I fars fodspor