Dronningens dejlige familieferie på Cayx

Det ser ud til at være et dejligt gensyn for dronning Margrethe med både slottet og sin familie.

Af Nikolaj Vraa - 21. august 2021 kl. 15:55

Efter to års ufrivillig pause har dronning Margrethe endelig igen kunne holde ferie på sit elskede Château de Cayx. Og den 81-årige majestæt har nydt dagene i det sydfranske i fulde drag.

Hun har både haft familebesøg og været på markederne i Cahors og Luzech. Pandemien har dog stadig så godt fat i Frankrig, at man i det offentlige rum som f.eks. markederne skal bære mundbind, hvis man er nær andre mennesker.

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Mary i sit livs form

Den ugelange ferie har også budt på stille dage, hvor dronningen har kunne slappe af med sin kunst og ikke mindst mindes sin afdøde mand, prins Henrik. De købte sammen slottet i 1974 og kunne her koble af fra pligterne som regentpar og i en periode leve et næsten traditionelt fransk landmandsliv med sønnerne Frederik og Joachim.

Dronning Margrethe med gravhunden Tilia. Billedet er fra DR-dokumentaren “Dronningen holder frikvarter”. (Foto: JJ Film)

Det er også i de gamle vinkældre under slottet, at dronningen opbevarer den del af prins Henriks enorme samling af jader og afrikanske værker, der ikke blev solgt på auktionerne efter hans død.

LÆS OGSÅ: Dronningen i højt humør: På nordjysk visit

Sommerferien på Cayx bød også på et kærligt gensyn i den kongelige familie. Her fik dronning Margrethe i weekenden besøg af prins Joachim og børnebørnene Henrik, 12, og Athena, ni. Prinsesse Marie var blevet i Danmark, hvor hun havde travlt med opgaver og møder.

Det har uden tvivl været en glæde for dronningen at få besøg af sin søn og hans to yngste børn. Det er kun tredje gang, hun holder ferie alene på slottet efter prins Henriks død. De var sammen på Cayx hvert år fra istandsættelsen var færdig i 1976 og frem til årene før hans død i 2018.

LÆS OGSÅ: Hårde beskyldninger: Mary hængt ud

Dronningen har tidligere fortalt, at det kan være svært for hende at være der uden ham.

Chateau de Cayx i Cahors. (Foto: Henrik R. Petersen)

– Det er ikke tungt at være her alene. Det er bare lidt underligt indimellem. Jeg har jo også oplevet at være her, hvor min mand var fraværende et par dage og sådan, men man skal jo lige vænne sig til, at det er på en anden måde. Det kommer også efterhånden. Det er i hvert fald dejligt at være tilbage, sagde hun i dokumentaren ”Dronningen holder frikvarter”, der i 2019 blev optaget på blandt andet Château de Cayx.

– Jeg føler mig meget hjemme her, og jeg vil komme tilbage hvert år, lovede hun efter hans død. Og nu hvor pandemien er på tilbagetog, og man atter kan rejse til Frankrig, kan dronningen igen holde sit løfte.

LÆS OGSÅ: OL-vinder blev ringet op af kronprinsen: Vildt fedt!