Dronningen bryder tradition - Her & Nu

Dronningen bryder tradition

I årtier har det været en fast og ubrydelig tradition, at dronning Margrethe holdt en del af sin sommerferie på sit elskede vinslot i Sydfrankrig.

Af Jan Körner - 19. juli 2020 kl. 15:58

Siden dronning Margrethe og prins Henrik i 1974 købte vinslottet i Cahors i Sydfrankrig, har hver sommer budt på et besøg i prinsens elskede hjemland, og da han døde, fortsatte regenten med at slappe af i den sydfranske besiddelse.

Men i år må de handlende på markedet i Cahors spejde forgæves efter den danske dronning.

LÆS OGSÅ: Noah Skaalum viser vanvittigt resultat: Fra kvinde til mand

Margrethe dropper nemlig sin franske ferie og bliver i stedet hjemme i Danmark hele sommeren.

– Dronningen kommer ikke til Château de Cayx i år. Dronningen vil holde sommerferie i Danmark, oplyser kongehusets kommunikationsafdeling til HER&NU.

Vinmarkerne i det franske landskab har gennem årtier dannet ramme om regentparrets sommerferier (Foto: Henrik R. Petersen)

LÆS OGSÅ: Annemette Voss’ søn har valgt far over hende: Jeg har givet op

Under hele coronakrisen har dronning Margrethe fulgt myndighedernes anbefalinger til punkt og prikke, og selv om der er blevet åbnet op for rejser til en lang række EU-lande, heriblandt Frankrig, har Margrethe valgt at blive hjemme.

Margrethe er med sine 80 år i risikogruppen i relation til corona, og derfor har hun fastholdt isolationen for ikke at blive smittet. Det betød, at den festglade dronning måtte aflyse sin stort anlagte 80-års fødselsdag. Ikke engang børn, svigerdøtre og børnebørn fik mulighed for at sige hej personligt, da hun rundede det skarpe hjørne.

LÆS OGSÅ: Sofie Linde deler pinlige historier i nyt job

Svær beslutning

Derfor ønsker hun heller ikke at være i Frankrig, hvis en ny bølge af virussen blusser op. Det har – ligesom aflysningen af fødselsdagen – ikke været en nem beslutning for Margrethe. Hun elsker at være på Cayx, hvor hun har så mange minder om prins Henrik, og hvor hun ynder at kaste sig over sine hobbyer, ligesom hun nyder at kunne være sig selv uden for mange nysgerrige blikke.

I området har befolkningen for længst vænnet sig til, at den danske dronning er en del af bybilledet om sommeren, hvor hun sammen med sin hofdame tager jævnlige ture til det lokale marked for selv at besigtige de mange lækre råvarer, som hendes kok efterfølgende tilbereder til hende hjemme på slottet.

Men i år må hun ”nøjes” med at være på Fredensborg, Marselisborg og Gråsten, som formentlig er de slotte, hun vil benytte sig af i løbet af sommeren. Når solen skinner, elsker dronningen at være i de smukt anlagte haver, og derfor vil Amalienborg formentlig ikke være det første valg, når hun skal finde et andet sted at opholde sig i stedet for vinslottet.

LÆS OGSÅ: Christian Degn i Jylland: Høj på sommer

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Gustav fylder i dag 30 år: Der er sket meget siden ‘Dagens mand’