Dronning Margrethe til genforeningsfest: En dejlig oplevelse

En tydeligt berørt dronning Margrethe besøgte i sidste uge Skibelund Krat i Askov ved Vejen.

Af Nikolaj Vraa - 14. august 2021 kl. 11:58

Efter tabet af Sønderjylland i 1864 blev Skibelund Krat i Askov et vigtigt mødested for dansksindede nord og syd for grænsen. Frem til genforeningen i 1920 mødtes man her i den kulturkamp, som medvirkede til at holde danskheden syd for grænsen i live gennem de 56 år, Sønderjylland var en del af Preussen.

Skibelund Krat er i dag en monumentpark, og inden festarrangementet tog majestæten ud for at se Genforeningsstenen.

Med leder af Vejen Kunstmuseum, Teresa Nielsen, som guide, og kommuneingeniør Peter Hansen som chauffør, blev dronningen kørt ud i Skibelund Krat (Foto: Niels Henrik Dam)

Borgmester Egon Fræhr modtog dronningen og ledsagede hende til festpladsen, hvor der var taler og sang (Foto: Niels Henrik Dam)

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Mary i sit livs form

Den er en kløvet del af en stor granitsten fundet på en mark ved Læborg nord for Vejen. Det andet stykke står på Rødding Frimenigheds kirkegård som mindesten over menighedens faldne i 1. Verdenskrig, mens det tredje står som gravsten for præsten H.F. Feilberg, der måtte søge nord over Kongeåen efter 1864.

Disse tre stens samhørighed er stærkt symbolske for Sønderjyllands historie, og man kunne se, hvor berørt majestæten blev ved synet af Genforeningsstenen.

Magnusstenen, der er lavet af Niels Skovgaard i 1898, viser en scene fra slaget mod venderne på Lyrskov Hede i 1043, hvor kong Magnus den Gode sikrede Danmark Sønderjylland (Foto: Niels Henrik Dam)

Dronningen var meget rørt over at se Genforeningsstenen, der har stor betydning for Sønderjyllands historie (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

LÆS OGSÅ: Montells søde besked: Flirter med Frederik

Inden arrangementet besøgte hun den nærliggende Askov Højskole, der blev stiftet i 1865, efter at Danmarks første folkehøjskole Rødding Højskole, der nu lå på tysk område, blev til en pigeskole. Her mærkede hun en lille flig af højskolelivet med fællessang og taler. Senere blev hun også inviteret på frokost med nogle af kursisterne, der for tiden er på højskolen.

– Det har virkelig været en dejlig oplevelse at være her. Det blev jo ikke til noget sidste år, så er det jo morsomt, at det godt kunne lade sig gøre i år, sagde dronningen, inden hun blev kørt tilbage til Kolding, hvor Dannebrog lå i havnen.

Dronningen blev modtaget med blomster af otteårige Anna Eeg Hansen (Foto: Niels Henrik Dam)

Forstander Rikke Holm overrakte majestæten den nye udgave af Højskolesangbogen i gave. Den blev hun meget glad for (Foto: Niels Henrik Dam)

LÆS OGSÅ: Dronningen i højt humør: På nordjysk visit