Dronning Margrethe afslører: Var klar til at droppe Henrik

Dronning Margrethe vægter Danmark højere end kærligheden, og derfor var hun klar til at droppe Henrik.

Af Nikolaj Vraa - 2. januar 2022 kl. 11:55

Hvis ikke hendes forældre havde givet tilladelse til forlovelsen med prins Henrik, så havde dronning Margrethe afbrudt forholdet. Selvom hun var meget forelsket i den seks år ældre franske greve, ville hun ikke lade sit kærlighedsliv stå i vejen for pligten som tronfølger. Det afslørede hun i dokumentaren ‘Et liv som dronning’, hvis andet afsnit blev sendt i mandags på TV 2.

Artiklen fortsætter under videoen, hvor dronningen er på arbejde i Tivoli…

– Så havde jeg altså været nødt til at sige, så gik det bare ikke. Jeg havde ikke tænkt mig at frasige tronen. Min pligt var Danmark først. Det vidste han også godt, afslører hun.

Heldigvis kunne dronning Ingrid og Frederik 9. vældig godt lide den unge franske diplomat, og så var vejen banet for det bryllup, der stod i Holmens Kirke i juni 1967.

Guldbryllupsdagen den 10. juni 2017 tilbragte de på kongeskibet Dannebrog (Foto: : Tiki Media og Kongehuset).

– De tog så varmt og så hjerteligt imod ham. De må have haft tiltro til mig, for de havde jo sådan set kun hørt om ham fra mig. De vidste i hvert fald, at jeg havde tænkt mig godt om.

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Mary i sit livs form

Selvom hendes lillesøster dronning Anne-Marie var blevet gift allerede som 18-årig, følte hun ikke noget forventningspres.

– Jeg var ret tidligt klar over, at jeg næppe ville blive gift tidligt. Sådan så jeg det slet ikke for mig. Der var så mange ting, jeg gerne ville. Men selvfølgelig var der en ret klar mening om, hvad det skulle være for en slags menneske, jeg giftede mig med. Der var ingen, der forlangte, det skulle være en prins af blodet eller sådan noget. Det pres var aldrig med i billedet.

Til gengæld var der en klar forventning om, at hun valgte helt rigtigt.

LÆS OGSÅ: SE VIDEOEN: Tvillingerne i byen med mor

– Jeg er vokset op i en gammeldags familie, hvor man normalt ikke regnede med fortrydelsesparagraffer. Mine forældre har altid ladet os forstå, det var meget vigtigt, at man tænkte sig godt om, når man var ved at synes, der var noget på tapetet. Nogen man gerne ville se mere til. Det var jeg meget bevidst om. Men det skulle gerne komme, når det kom. Og så traf jeg jo altså Henri de Montpezat, siger dronningen i dokumentaren, og det er tydeligt, hun bliver meget rørt, når hun taler om om sin afdøde mand.

Det lykkelige par. Dronning Margrethe og prins Henrik, da de annoncerede deres forlovelse den 5. oktober 1966. Inden forlovelsen blev offentliggjort, gemte dronningen ham hos sin barndomsveninde Birgitta Hillingsø og hendes mand, Kjeld, i deres rækkehus i Charlottenlund (Foto: Tiki Media og Kongehuset).

LÆS OGSÅ: Tvillingernes søde gestus: Vincent og Josephine hyldede Mary