Dronning Ingrid hængt ud som kleptoman

I et nyt afsnit af podcasten "De kongelige" handler det om dronning Ingrid.

Prinsesse Ingrid blev født den 28. marts 1910 på Stockholms Slot som datter af kronprins Gustav 5. Adolf af Sverige, der var femte generation af det svenske Bernadotte-dynasti, og kronprinsesse Margareta, der var den engelske dronning Victorias barnebarn og født som prinsesse Margaret af Connaught.

En lys og lykkelig barndom med fire andre søskende sluttede brat, da hun som 10-årig mistede sin mor, der var gravid i ottende måned.

- Jeg tror, jeg blev voksen den dag, mor døde, har hun fortalt om den tragiske oplevelse.

LÆS OGSÅ: Margrethe ville ikke være dronning: Jeg løb ud og stortudede

Ifølge hendes lillebror, grev Carl Johan Bernadotte, vidste Ingrid meget tidligt, at hun skulle gifte sig ud af landet, at hun skulle blive dronning i et eller andet land. Hun tog også sit fars valgsprog, "pligten frem for alt", til sig.

- Det var det, hun var født til. Det var det, hun ville. Det var det, hun kunne.

Som 25-årig blev Ingrid forlovet med den 11 år ældre danske kronprins Frederik og blot et par timer efter brylluppet i 1935 var hun på vej til Danmark ombord på kongeskibet "Dannebrog".

LÆS OGSÅ: Coronafrygt ændrede alt: Dronningens svære jul

I udsendelsen "Dronning Ingrid" taler HER&NU's Nikolaj Vraa med kongehusekspert Jakob Steen Olsen fra Berlingske om det lange og eventyrlige liv som dronning Ingrid fik i Danmark.

Det handler blandt andet om hvordan hun med besættelsen af Danmark følte sig dansk og hvordan sønderjyderne gjorde hende dansk. De taler også om hendes sans for mennesker, hendes tre døtre og hvordan hun i en teaterforestilling blev hængt ud som kleptoman.

LÆS OGSÅ: Første arbejdsdag efter Christians corona: Mary lyste op

Som 61-årig blev dronning Ingrid enke i 1972, men hun var ikke indstillet på en rolle som sortklædt enkedronning.

- Hun havde brugt alle sine kræfter på at holde os - og sig selv - oppe, da far døde. Jeg tror, hun fik det rædselsfuldt senere på året, og den følgende vinter var hun langt nede, det kunne vi mærke. Hun mistede kolossalt meget, da far døde, men hun var også indstillet på, at hun ville leve et helt liv. Og det kom hun jo til. Hun har haft et meget langt og meget aktivt otium, har dronning Margrethe sagt.

Du kan lytte til ”De kongelige – med Nikolaj Vraa” på Talk Town HER.

'De kongelige - med Nikolaj Vraa' kan høres på podcast appen Talk Town
"De kongelige - med Nikolaj Vraa" kan høres på podcast appen Talk Town