Døde omgivet af familien: Et vidunderligt liv

Uffe Ellemann-Jensen sov stille ind med de nærmeste ved sin side.

Af Helle Bill Madsen og Nikolaj Vraa - 25. juni 2022 kl. 19:55

Med familien ved sin side sov Uffe Ellemann-Jensen natten til søndag ind på Rigshospitalet. Han blev 80 år. Sønnen Jakob Ellemann Jensen fortæller, at hans far til det sidste var frisk i sindet og nærværende med sine omgivelser.

LÆS OGSÅ: ‘Årgang 20’-stjerne i grim ulykke

Den tidligere udenrigsminister og Venstre-formand var sidste mandag blevet indlagt, efter en mangeårig kræftsygdom var blevet forværret. Torsdag var han så dårlig, at Jakob og hans søster Karen hastede hjem fra Folkemødet for at være hos ham.

Artiklen fortsætter under videoen, hvor dronningen er til repremiere i Tivoli…

I 2011 blev Uffe succesfuldt opereret for prostatakræft, og for tre år siden fik han fjernet en svulst, der trykkede mod rygmarven.

LÆS OGSÅ: Anna Seneca flytter: Nogle gange tager livet en drejning

Derudover led han af en hjertesygdom, diabetes og træthed efter sidste år at have haft Covid-19 og lungebetændelse, der gjorde at han måtte indlægges med vejrtrækningsproblemer.

I februar fortalte han Mogens Lykketoft, at kræften var løbet løbsk, og han snart ville dø. Ifølge Lykketoft så Ellemann døden “lige i øjnene”.

LÆS OGSÅ: Måtte hentes af politiet: Derfor gik Bro konkurs

Allerede i november sagde han til HER&NU, at han havde planlagt sin bisættelse.

– Det er nedfældet i et brev. Alice og jeg har kigget på gravsteder og er blevet nogenlunde enige om, hvor det skal være. Da jeg regner med, at jeg ryger først, er det jo hende, der bestemmer i den sidste ende, men det er jeg også helt tryg ved, sagde han i interviewet i forbindelse med sin 80-års fødselsdag.

For kun tre uger siden talte han med Anna Ingrisch i P1’s Genstart om, hvordan det var at have kæmpet for en stabil verdensorden det meste af sit liv for blot at se det smuldre i sit livs efterår. Og at finde trøst i Louis Armstrongs ‘What a wonderful world’.

LÆS OGSÅ: Silas Holst skjulte stor hemmelighed for kæresten

– Den giver da det håb, at når jeg kigger tilbage på mit liv, så har det været et vidunderligt liv. Jeg har knagme ikke mere tilgode. Livet og menneskeheden er næppe toppet med en selv. Og det er meget rart at vide, lød det fra den karismatiske mand.