Disse kendte mistede vi i 2017

Selvom 2017 har været fyldt med glæder, blev det også året, hvor vi måtte sige farvel til en række kendte og kongelige personligheder.

Af Kurt Stjernholm Riisberg - 31. december 2017 kl. 7:55

2017 blev året, hvor den danske kongefamilie blev ramt af et dødsfald. Men vi måtte også sige farvel til en række andre kendte personligheder fra Danmark og det store udland.

HOT NEWS: Så godt klarer ‘Årgang 0’-Emma sig

Foto: Michael Stub


Kongeligt dødsfald
Den 13. marts blev kongefamilien ramt af en tragedie. Prinsesse Benediktes mand gennem næsten 50 år, prins Richard, døde på sit slot i Berleburg. Nok havde prinsen været alvorligt syg, men alle troede, at han var kommet godt igennem sygdommen, så derfor kom dødsfaldet meget pludseligt. Prinsen blev den 21. marts bisat fra Evangelischen Stadtkirche i Bad Berleburg, hvor bl.a. den danske og græske kongefamilie viste ham den sidste ære. Prins Richard blev 82 år.
 

Foto: Getty Images


Dansk verdensstjerne
En af Danmarks verdensstjerner døde 7. februar. Svend Asmussen nåede at blive 100 år, og den dygtige violinist var kendt over det meste af kloden som en brillant jazzmusiker. Men han spændte vidt og var ofte et festligt indslag i revyer, ligesom han medvirkede i en række danske film. Fra 1959-61 var han en tredjedel af succestrioen Swe-Danes.
 
 

(Photo by Erika Goldring/Getty Images)


To rocklegenders farvel
To af de sangere, som var med til at revolutionere den moderne musik i 1950’erne, gik bort i 2017. Chuck Berry, som bl.a. var berømt for sin ”duck walk” på scenen og hits som ‘Johnny B. Goode’ og ‘Roll over Beethoven’, døde 90 år gammel 18. marts. Den noget lavere og bredere Fats Domino, ham med ‘Blueberry Hill’, gik bort 24. oktober som 89-årig.
 

Foto: Getty Images


Det var en yndig tid
Katy Bødtger blev især kendt for nogle sange, som mange slet ikke ved, hun har sunget. Det var nemlig hende, der lagde sin smukke sangstemme til Lone Hertz’ mundbevægelser i filmen ‘Frøken Nitouche’. Men hun vandt også Dansk Melodi Grand Prix i 1960 med ‘Det var en yndig tid’, og på Dansktoppen hittede hun med bl.a. ‘Så går vi til enkebal’ – det er sangen med de ”kulørte lamper”. Katy Bødtger døde 4. maj, 84 år gammel. På billedet ses hun (til højre) sammen med den engelske grandprix-deltager Katie Boyle.
 

Photo by Stuart Wilson/Getty Images


Syv gange 007
Hans navn var Bond … James Bond! Roger Moore var en populær engelsk skuespiller, der allerede havde haft stor succes i tv-serier som ‘Helgenen’ og ‘De uheldige helte’, inden han i 1973 fik licens til at dræbe og nedlægge damer i rollen som Agent 007. Han nåede at indspille syv James Bond-film frem til 1985. Roger Moore, som fra 2002 var gift med danske Kiki Tholstrup, døde 23. maj og blev 89 år.
 

Foto: Getty Images


En ægte playboy
Den 27. september døde Hugh Hefner i sit Playboy Mansion i Los Angeles. Han blev kendt for at skabe mandemagasinet Playboy i 1953 og for at omgive sig med damer med eller uden kaninører. Selv i en sen alder havde Hefner masser af unge kærester – på et tidspunkt delte han seng med tre på én gang. Han var gift tre gange og fik fire børn.

Foto: Klaus Bo Christensen


I fars fodspor
Niels Helveg Petersen døde 3. juni, 78 år gammel. Han blev valgt ind i Folketinget i 1966 og var formand for Det Radikale Venstre fra 1978-90. Han var økonomiminister i 1988-90 og udenrigsminister fra 1993-2000. Niels Helveg Petersens far var ligeledes minister, og hans sønner, Morten og Rasmus, er også blevet politikere.
 
 

Foto: Getty Images


Stor europæer
Helmuth Kohl var tysk forbundskansler fra 1982-98. Dermed var han den længst siddende kansler siden Otto von Bismarck. Kohl var en stor europæer og en væsentlig politiker i tiden omkring østblokkens sammenbrud og Berlinmurens fald. Men han faldt i unåde i sit parti, CDU, pga. en korruptionsskandale i 1990’erne, og bl.a. hans ”lærling”, den senere kansler Angela Merkel, lagde afstand til ham. Derfor ville Kohls enke ikke have Merkel til at tale ved begravelsen. Kohl døde 16. juni i en alder af 87 år.
 

Foto: Getty Images


Alt for tidligt
Hvor mange gode filmroller, vi er gået glip af ved Michael Nyqvists alt for tidlige død, er umuligt at vide. Men den svenske skuespiller, der døde 8. november i en alder af 65 år, var et stort talent, som også havde mange fine roller uden for Sverige. Han var fantastisk i ‘Millennium’-trilogien og som grum skurk i ‘Mission: Impossible – Ghost Protocol’. Desuden var han en populær teaterskuespiller.
 

Foto: Getty Images


Det sidste grin
Jerry Lewis var en af Hollywoods sjoveste mænd. Han dannede som ung makkerpar med Dean Martin, men fortsatte på egen hånd som komiker og skuespiller. Han medvirkede i en række filmfarcer, men fik særlig anerkendelse i Scorsese-filmen ‘King of Comedy’, hvor han mere eller mindre spillede sig selv, komikeren Jerry Langford, som bliver kidnappet af Robert De Niro. Jerry Lewis døde som 91-årig den 20. august.
 

Foto: Getty Images


Mester i tre lande
Danskere, der så fodbold i 1970’erne, har med garanti fulgt Henning Jensens karriere. Han blev solgt fra serieklubben Nørresundby BK til Borussia Mönchengladbach, hvor han blev tysk mester. Siden blev han spansk mester med Real Madrid og hollandsk mester med Ajax. Hans mest berømte mål scorede han på et artistisk hovedstød i en EF-kamp på Wembley i 1973. I 21 landskampe scorede han ni mål. Henning Jensen døde 4. december, 68 år gammel.
Dem mistede vi også: 
22. januar: Søren Elung-Jensen, dansk skuespiller, 88 år.
23. januar: Gordon Kaye, engelsk skuespiller kendt fra tv-serien ‘Allo ’Allo’, 75 år.
25. januar: Mary Tyler Moore, amerikansk skuespillerinde kendt fra ‘Mary Tyler Moore Show’, 80 år.
25. januar: John Hurt, engelsk skuespiller kendt fra bl.a. ‘Elefantmanden’ og ‘Harry Potter’-filmene, 77 år.
12. februar: Al Jarreau, amerikansk jazzsanger, 76 år.
18. februar: Erland Kops, dansk badmintonspiller med 11 All England-titler, 80 år.
27. marts: Jens Nauntofte, dansk tv-journalist og forfatter, 78 år.
27. marts: Peter Bastian, dansk fagottist kendt fra musikgruppen ‘Bazaar’, 73 år.
18. maj: Chris Cornell, amerikansk musiker, 52 år.
2. juni: Jimmy Stahr, dansk radiovært og politiker, 82 år.

3. juni: Thorkild Demuth, dansk dukkemager og skuespiller, 90 år.

9. juni: Adam West, amerikansk ‘Batman’-skuespiller, 88 år.

15. juli: Martin Landau, amerikansk skuespiller og Oscar-vinder, 89 år.

27. juli: Sam Shepard, amerikansk skuespiller og dramatiker, 74 år.

8. august: Glen Campbell, amerikansk sanger kendt for bl.a. ‘Rhinestone Cowboy’, 81 år.

19. september: Jake LaMotta, amerikansk bokser, som er portrætteret i filmen ‘Raging Bull’, 95 år.

22. september: Rie Skotte Rasmussen, ‘X Factor’-deltager i 2015, 64 år.

11. november: Baard Owe, dansk skuespiller, 81 år.

19. november: Charles Manson, amerikansk dømt seriemorder, 83 år.

19. november: Jana Novotná, tjekkisk tennisspiller med 17 Grand Slam-titler – heraf en Wimbledon-titel i damesingle, 49 år.

21. november: David Cassidy, amerikansk skuespiller og popsanger med storhedstid i 1970’erne, 67 år.

LÆS OGSÅ: Stine Kronborg og sønnen har forladt Danmark
LÆS OGSÅ: Casper Christensen ændrer livsstil
LÆS OGSÅ: Natascha Linea: Derfor vil jeg kun have et langdistanceforhold nu