Det sidste interview: Morten Grunwald nåede at tale ud om sin far
Skuespilleren nåede at fortælle om sin barndom, inden han døde.
Mens resten af Danmark fejrede befrielsen den 5. maj 1945, oplevede 11-årige Morten Grunwald og hans storebror, hvordan frihedskæmpere kom og hentede deres far, Karl Friedrich, hjemme på Enghavevej i Odenses Hunderup-kvarter.
Det fortæller den nyligt afdøde skuespiller i sit sidste store interview, der bliver bragt i bogen 'Barn af besættelsen'. Grunwalds far var dansk statsborger, men født i Tyskland, og det var nok til at blive anholdt.
– Retten havde nok at se til, så der gik seks uger, før han blev løsladt, ikke med en undskyldning, men blev dog fri, fortæller han.
LÆS OGSÅ: Stor arv efter Morten Grunwald: Millionformue til Lily
Artiklen fortsætter under videoen, hvor Brian Mørk deler sin sorg:
LÆS OGSÅ: Morten Grunwalds enke efter dødsfaldet: Jeg er i et tomrum
En knækket mand
Morten Grunwald genkalder sig også den rørende scene, da han blev genforenet med sin far. Det var dog en knækket mand, som familien fik hjem.
– Den dag min far kom hjem, stod jeg i vores indkørsel, og pludselig kom han gående mod mig. Han gav mig en stor krammer, og jeg var meget bevæget og meget glad. Til gengæld var han chokeret. Arrestationen og fængslingen havde taget hårdt på ham. Det var, som om han var blevet ældre, forklarer Grunwald, der som 17-årig mistede sin far.
– Som årene gik, blev han mere træt, og i 1952 var han i flere omgange indlagt på Odense sygehus, og dagen før sin 60-års fødselsdag døde han. Hjertet var slidt op.
LÆS OGSÅ: Efter Morten Grunwalds død: Familien tager hånd om Lily Weiding
Glad for resultatet
Det var ikke let for forfatteren Michael Müller at få skuespilleren til at åbne op om oplevelserne, der prægede hele hans liv.
– Vi havde flere telefonsamtaler, og han tvivlede på, at han ville medvirke. Det lå stille et par måneder, hvor vi ikke havde kontakt, men så tog jeg det op igen, og vi lavede en aftale. Han sagde: ”Kom forbi, så fortæller jeg det hele”. Det var i maj. Jeg var hjemme hos ham i Skodsborg, og vi sad i tre timer og talte. Jeg kunne mærke, det var en meget alvorlig periode i hans liv. Han blev ret bevæget under samtalen, fortalte Michael Müller, da bogen i tirsdags blev præsenteret for de medvirkende ved en reception på forlaget Gyldendal.
Grunwald nåede ikke selv at se bogen, inden han døde af kræft i november. Men forfatteren sendte ham teksten, og det gjorde både ham og hans hustru, Lily Weiding, glad.
– Han skrev til mig, at han havde læst det højt for sin hustru, og hun sagde, at han aldrig havde fortalt så stærkt og bevægende om den tid. Så han var meget glad for resultatet.
I 'Barn af besættelsen' fortæller 28 kendte danskere ærligt og gribende om deres opvækst under den tyske besættelse af Danmark 1940-1945.
LÆS OGSÅ: Lisbet Dahl hylder Morten Grunwald: En fantastisk mand!