Juniorbageren Liva åbner op om angst: Nu hjælper hun andre

Liva har været så plaget af angst, at hun måtte sygemeldes fra skole. I dag betegner hun sig selv som angstfri, og det hjalp ‘Juniorbagedysten’ hende med at indse. Nu bruger hun programmet til at hjælpe andre i samme situation.

Af Lykke Buhl - 8. april 2021 kl. 19:20

Til daglig går 13-årige Liva Mai Hansen i 7. klasse på Pilegårdsskolen i Tårnby, men de fleste af os kender hende fra ‘Den store juniorbagedyst’, hvor hun har lagt sig solidt i toppen med sine flotte, velsmagende kager.

I programmet har Liva, der som feltets næstyngste juniorbager på dengang kun 12 år, også åbnet op om et emne, som for mange er meget sårbart. Hun har nemlig lidt af angst gennem hele sin barndom, og i dag er hun nået til et punkt, hvor hun endelig føler, hun er sluppet ud af lidelsens jerngreb – og det var ‘Juniorbagedysten’ en vigtig brik i at få hende til at indse.

LÆS OGSÅ: Amalies datter bidt i ansigtet af hund: Det vil kunne ske igen

Var presset for stort?

Men faktisk var Livas forældre først lidt i tvivl om, hvorvidt hun skulle deltage i den krævende kagekonkurrence på grund af sin angstdiagnose. Det fortæller hendes far, 49-årige Morten Hansen, som selv deltog i de voksnes ‘Bagedyst’ sidste år.

– Vi var meget i tvivl, om hun ville kunne klare presset i teltet. Det er voldsomt, også for voksne, så jeg kan forestille mig, at det er endnu værre for børn, forklarer far Morten, der som bekendt endte med at lade Liva gå til audition.

– Vi besluttede os for, at hvis hun skulle teste sig selv af, for hvor langt hun var kommet i forhold til angsten, så var det måske de helt rigtige omgivelser at gøre det i, hvor der ligesom var nogle professionelle til at samle hende op, hvis det var, det ikke holdte, forklarer han.

Morten deltog i ‘Den store bagedyst’ i 2020 og den efterfølgende ‘Jule- og nytårsbagedyst’

‘Bagedyst’-Morten i sit hjem med ‘Juniorbagedyst’-datteren Liva og hendes kageglade lillebror Villum på 9 år (Foto: Peter Hauerbach)

LÆS OGSÅ: Simon og Marcus i chok: Det giver ikke mening længere

Meget at indhente

Liva selv var mere end klar til at lade sig teste. Hun indrømmer gerne, at det har været en nervepirrende proces fyldt med tårer, men i dag er hun lykkelig for oplevelsen og de gode venskaber med de andre deltagere, som programmet kastede af sig.

– Jeg har været så hæmmet af angsten i så lang tid, så jeg var bare klar til at erobre hele verden. Den indstilling er kommet efter angsten, at jeg er sådan lidt Pippi Langstrømpe-agtig: Det har jeg aldrig prøvet før, det kan jeg sikkert godt! Fordi jeg føler, jeg har så meget at indhente i forhold til, at meget af min barndom jo er gået med angsten. Så nu skal jeg bare nyde hver en dag, lyder det fra juniorbageren.

LÆS OGSÅ: Tidligere vinder i skarp kritik af ‘Den store bagedyst’

Sygemeldt fra skole

Liva var meget lille, da hendes forældre opdagede, at der var noget helt galt med deres datter. Hun brød fuldstændig sammen, når hun kom hjem fra skole, og når det var værst, måtte de holde hende fast. Hun kunne hverken rumme legeaftaler eller fritidsaktiviteter, og på et tidspunkt måtte hun tilmed deltidssygemeldes fra skole. Som 6-årig fik hun så diagnosen: Hun havde angst.

– Jeg har haft mange angstanfald, hvor jeg hverken kunne styre min krop eller mine tanker. Og så udviklede jeg også senere hen noget OCD, fordi når jeg ikke kunne holde styr på mine tanker og mine følelser, så kunne jeg holde systemer og orden. Jeg har både haft angst og OCD, og det har jo fulgtes hånd i hånd, forklarer Liva, der også har minder om at måtte have sin far med på lejrskole eller holde jul alene med ham, fordi hun ikke kunne rumme hele den store families selskab.

Liva har været stærkt plaget af angst hele sin barndom, men i dag betegner hun sig selv som angstfri

Liva i ‘Den store juniorbagedyst’ (Foto: Carsten Mol/DR)

LÆS OGSÅ: YES! Tinka vender tilbage

Fri for angsten

Heldigvis er Liva kommet langt siden dengang, særligt takket være den private psykolog, hendes forældre fandt til hende, efter de opgav det offentlige behandlingssystem.

– Jeg startede hos en utrolig god psykolog, som var helt fantastisk og hjalp mig rigtigt meget. Så startede jeg til dans, hvilket jeg også tror gjorde en helt masse, fordi jeg så mærkede min krop på en ny måde. Det er også derfor, jeg træner og løber, jeg elsker at få pulsen op og det giver mig rigtigt meget, forklarer Liva.

– I dag vil jeg gå så langt som at sige, at angsten stort set ikke fylder længere i mit liv. Jeg plejer at beskrive det som et sår. Såret er helet, men jeg har stadigvæk et ar. Det vil jeg aldrig slippe af med, for det vil altid sidde lidt i mig, og jeg er jo stadigvæk utrolig sensitiv og følsom overfor rigtigt mange ting. Men jeg har jo ikke angst længere, så det fylder som udgangspunkt ikke noget i min hverdag. Men jeg tænker da tit på dengang, fortæller Liva ærligt.

LÆS OGSÅ: Tobias afslører: Derfor fik jeg ikke venner i ‘Bagedysten’

Hjulpet af ‘Bagedysten’

Ikke mindst har ‘Den store juniorbagedyst’ også været en vigtig faktor i, at Liva i dag tør kalde sig selv for angstfri.

– Hun kan blive presset fuldstændig som alle andre børn, der ikke har angst, og kroppen opfører sig på samme måde. Man kan ryste, man kan være ked af det, man kan græde, og det har ikke noget med angsten at gøre, det har simpelthen noget at gøre med, at sådan fungerer mennesker. Det at man pludselig opdager det og prøver at trykke sig selv lidt ud over nogle grænser, det har ‘Bagedysten’ ligesom været med til at gøre og fået Liva til at tro på, at hun faktisk er angstfri, forklarer hendes ‘Bagedyst’-far Morten.

‘Den store juniorbagedyst’ har hjulpet Liva til at indse, at hun er sluppet af med angsten

Liva i ‘Den store juniorbagedyst’ (Foto: DR)

LÆS OGSÅ: Mor Jette afslører: Sandheden bag den blendede kage

Ingen skam

Hjemme hos familien Hansen i Kastrup har angsten altid været noget, de har talt åbent om, og far Morten understreger, at han er utroligt stolt af sin velreflekterede datter, der så fint og uden skam kan sætte ord på det, hun har været igennem, og for Liva føles den svære diagnose helt naturlig at tale om.

– Det har aldrig været noget, jeg har været flov over eller har følt har været tabubelagt. Det er faktisk ikke særlig længe siden, at jeg fandt ud af, at der var nogen, der gik rundt og var flove over at have angst – det ville jo være det samme som, at man gik rundt og var flov over, at man havde brækket en arm! Men jeg forstår jo selvfølgelig godt, at det er utroligt sårbart for rigtigt mange, det er det også for mig, men det nytter ikke noget at gå rundt og pakke det ind – det hjalp i hvert fald ikke på mig, slår den livskloge juniorbager fast.

LÆS OGSÅ: Jonas fra ‘Tattoo Salonen’: Derfor er jeg fan af ‘Den store bagedyst’

Donerer sine kjoler

Derfor har Liva også valgt at bruge den opmærksomhed, det unægtelig giver at være med i et så populært program som ‘Bagedysten’, til at nedbryde tabuer om psykisk lidende. Ikke mindst bruger hun også momentummet til at samle ind til foreningen Bedre Psykiatri, der kæmper for bedre behandling til mennesker med psykisk sygdom og deres pårørende.

– De kjoler, Liva har på til hver optagelse, dem har hun doneret, og overskuddet går til Bedre Psykiatri. Det synes vi egentligt var meget sjovt, og vi vidste ikke helt hvordan og hvorledes, men den første runde her er der én, der har budt 500 kroner på kjolen, og det er jo langt mere, end jeg havde troet! Men Livas idéer omkring, hvordan hun kan hjælpe, dem støtter vi selvfølgelig op omkring, forklarer den stolte far.

Her kan du se den seneste af Livas kjoler, som man stadig kan byde på

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Liva Hansen (@livaskageunivers_)