Foto: Peter Hauerbach
Foto: Peter Hauerbach
– Det sværeste, ved at lave fyldte chokolader, er at temperere chokoladen korrekt. Hvis man ikke gør det, bliver overfladen mat i stedet for flot blank, lyder det fra Kirsten. (Foto: Peter Hauerbach)
– Det sværeste, ved at lave fyldte chokolader, er at temperere chokoladen korrekt. Hvis man ikke gør det, bliver overfladen mat i stedet for flot blank, lyder det fra Kirsten. (Foto: Peter Hauerbach)
Foto: Peter Hauerbach
Foto: Peter Hauerbach
I et snuptag bankes de stivnede fyldte, julechokolader ud på køkkenbordet. Formen kan købes til 26 kroner i Søstrene Grene. (Foto: Peter Hauerbach=
I et snuptag bankes de stivnede fyldte, julechokolader ud på køkkenbordet. Formen kan købes til 26 kroner i Søstrene Grene. (Foto: Peter Hauerbach=
Man skal ikke være bange for at putte for meget chokolade i formen. Det opskydende chokolade skrabes let af og ned i skålen igen.(Foto: Peter Hauerbach)
Man skal ikke være bange for at putte for meget chokolade i formen. Det opskydende chokolade skrabes let af og ned i skålen igen.(Foto: Peter Hauerbach)
– Når chokoladen skal skrabes af, kan man eventuelt bruge en paletkniv eller en dejskraber, hvis ikke man har en spartel ved hånden, råder kagedronningen. (Foto: Peter Hauerbach)
– Når chokoladen skal skrabes af, kan man eventuelt bruge en paletkniv eller en dejskraber, hvis ikke man har en spartel ved hånden, råder kagedronningen. (Foto: Peter Hauerbach)
– Når du dypper den smeltede, farvede kakaosmør i formen, er det vigtigt, at du ikke laver et for tykt lag, forklarer Kirsten. Kakaosmør og farver kan blandt andet købes på www.bagebixen.dk. (Foto: Peter Hauerbach)
– Når du dypper den smeltede, farvede kakaosmør i formen, er det vigtigt, at du ikke laver et for tykt lag, forklarer Kirsten. Kakaosmør og farver kan blandt andet købes på www.bagebixen.dk. (Foto: Peter Hauerbach)
Foto: Peter Hauerbach
Foto: Peter Hauerbach
Kirsten sikrer sig, at hun ikke har puttet for meget fyld i chokoladerne. Hvis hun har det, bliver chokoladen nemlig vanskelig at lukke med et flot resultat. (Foto: Peter Hauerbach)
Kirsten sikrer sig, at hun ikke har puttet for meget fyld i chokoladerne. Hvis hun har det, bliver chokoladen nemlig vanskelig at lukke med et flot resultat. (Foto: Peter Hauerbach)

'Den store bagedyst'-Kirsten afslører juleopskrift

Nu løfter 'Bagedyst'-deltageren sløret for en af 'Granny's Houses' hemmelige opskrifter.

Julen står for døren, og det er tid til at smutte i køkkenet for at lave søde sager til den hyggelige højtid.

Siden Kirsten Jazmin Thur, 22, fik en tredjeplads i sidste sæson af 'Den store bagedyst', har hun stået i lære hos 'Bagedyst'-dommer, Katrine Foged Thomsen, og det har gjort hende til en endnu dygtigere konditor.

LÆS OGSÅ: Emil vinder ‘Den store bagedyst’: Drattede omkuld efter finalen

LÆS OGSÅ: Her kan du følge alle ‘Bagedyst 2018’-deltagerne

- Jeg elsker julen, jeg elsker julepynt, og så elsker jeg at være i køkkenet, smiler Kirsten, der her giver en nem opskrift på lækre fyldte julechokolader fra hendes læreplads 'Granny's House'.

Se billeder af, hvordan Kirsten laver fyldte chokolader øverst i galleriet, og se opskriften herunder:

LÆS OGSÅ: ‘Bagedyst’-vinder forarget: Det kan man ikke tillade sig

Artiklen fortsætter under videoen, hvor du kan se Numse-Rasmus' alternative forslag til, hvad man kan bruge kage til - og hvilke kage han bedst kan lide at dyrke sex med.

LÆS OGSÅ: ‘Bagedyst’-stjerne dybt forarget: Her er bagsiden af medaljen

Opskrift

Mønster:

Hvid fedtopløselig farve

Rød fedtopløselig farve

1 ny opvaskesvamp klippet til formen

50g kakaosmør

For at få blanke chokolader er det vigtigt at pudse formen med vat. Temperer dele af kakaosmøren til 40-50 grader og tilføj 1/3 ikke smeltet kakaosmør. Massen skal være 31 grader og eventuelle klumper sigtes fra. Del massen i to og bland en farve i hver. Dyp et stykke svamp let i den røde farve og kør rundt i alle formens huller. Når den røde farve er tør, gentages med den hvide farve. Lad den hvide farve sætte sig.

LÆS OGSÅ: ‘Bagedyst’ vender tilbage: Her er deltagerne

Chokoladeskal:

500g mørk chokolade

40g kakaosmør

Smelt 400g chokolade og kakaosmør over vandbad til en temperatur på 46 grader. Derefter tilsættes løbende den resterende chokolade, indtil massen når en temperatur på 29 grader, hvorefter du varmer den op til 32 grader. Fyld din form med chokoladen. Bank den forsigtigt i bordet for at få eventuelle luftbobler ud og vend derefter formen på hovedet ned i skålen med chokolade og skrab den ren. Lad nu formen ligge på køkkenbordet til chokoladen sætter sig. Sørg for at holde den resterende chokolade tempereret under hele forløbet, så du ikke skal starte forfra.

LÆS OGSÅ: ‘Bagedyst’-finalist udgiver album

Fyld:

Salt karamel praliné:

125 g sukker

125 g fløde

30 g smør

108 g lys chokolade

Havsalt

Sukkeret smeltes langsomt i en gryde. Varm fløde op og hæld den lidt efter lidt i den smeltede sukker. Giv den et opkog og lad den derefter køle ned til 40 grader. Tilsæt smørret og vej massen. Put tilsvarende vægt smeltet chokolade i en skål og hæld karamellen over og smag til med havsalt. Når massen er under 29 grader kan den med en sprøjtepose fyldes i formen til cirka 2mm fra kanten.

LÆS OGSÅ: ‘Bagedyst’-Jon afslører: Jeg led af spiseforstyrrelse

Valnødknas:

20g valnødder

30g sukker

Smelt sukkeret på en pande og vend nødderne i det. Hæld massen ud på bagepapir og køl ned. Hak nødderne i stykker og fyld i formen.

Chokoladelukning:

Put din stadig tempererede mørke chokolade i en sprøjtepose og luk hvert et hul i formen. Skrab formen ren, så overfladen bliver glat. Stil formen til side til chokoladen har sat sig og vend den med en fast bevægelse ud af formen på bordet.

LÆS OGSÅ: ‘Bagedyst’-Jon afslører: Jeg led af spiseforstyrrelse

LÆS OGSÅ: ‘Bagedyst’-Jasmin afslører tæt forhold med Emil