'De unge mødre'-stjerne taler ud om abort: Jeg ville dø af sorg

Luna Munk har skrevet bogen ‘Så gå dog fra ham!’, hvor hun blandt andet taler ud om den ufrivillige abort, hun som 19-årig gennemgik.

Af Jonas Sand - 20. oktober 2019 kl. 18:58

‘De unge mødre’-deltageren Luna Munk kan officielt kalde sig forfatter. Mandag udkom bogen ‘Så gå dog fra ham!‘ hos forlaget mellemgaard, hvor den unge mor ærligt fortæller om sit liv og især det voldelige forhold med ekskæresten, der er far til hendes tre børn.
– Det er super spændende og lidt surrealistisk. Jeg har indtil videre fået supermange positive tilkendegivelser, så det er bare helt fantastisk. Jeg udstiller jo mig selv i en utrolig sårbar position, fortæller Luna til Realityportalen.
– Det er rart (at åbne helt op, red.). Jeg har brugt seks år på at lyve og dække over det, og at kunne åbne om det giver mig en form for ro. Nu er jeg ærlig og er fri for at dække over sandheden. Jeg har taget nogle dårlige valg, og det kan jeg godt stå ved.
LÆS OGSÅ: Lykkelig ‘De unge mødre’-stjerne skal have lavet bryster
I bogen åbner den unge mor op omkring en lang række emner, som tv-seerne i ‘De unge mødre’ ikke kender til. Blandt andet fortæller hun i bogen, at hun gennemgik en ufrivillig abort, første gang hun blev gravid som 19-årig. Det er dog ikke, fordi hun direkte har skjult det for seerne.
– Det har ikke rigtig har haft relevans i de historier, som jeg har været med i. Var jeg nu blevet fulgt, mens jeg var gravid, så havde jeg helt klart snakket om det. For det er forbundet med utroligt meget frygt, når jeg er gravid. Jeg har alle tre graviditeter betalt mig fra rigtig mange scanninger, fordi jeg var så mærket af det og så bange, fortæller Luna.
LÆS OGSÅ: Kontrakten opsagt: Slut med ‘De unge mødre’ og ‘Ex on the Beach’

En ups’er

I bogen beskriver Luna, hvordan hun som 19-årig tog til lægen og fik at vide, at hun var gravid. Inderst inde vidste hun det godt, fordi hendes menstruation var udeblevet i 14 dage, og hun var ikke altid så god til at huske p-pillerne.
– Lægen kaldte mig ind og spurgte ind til graviditeten. Vi kunne sammen konkludere, at jeg var cirka syv uger henne. Jeg kunne kun græde og fremstamme: ”Det ved jeg ikke!”, når hun spurgte ind til, om jeg ville beholde barnet eller ej. Jeg følte mig kvalm, jeg følte mig svimmel, og det hele føltes som en meget dårlig drøm.
– Det var ikke, fordi jeg ikke ønskede et barn, tværtimod havde jeg altid ønsket mig at være ung mor, men jeg var slet ikke klar til at blive konfronteret med det på den her måde. Det skulle jo være et bevidst valg og ikke en ups’er, i hvad jeg godt vidste ikke var et sundt forhold, skriver Luna i bogen.
SE BILLEDERNE: ‘De unge mødre’-datter døbt på trods af kaos
Ekskæresten blev omvendt jublende lykkelig, da Luna ringede og overbragte nyheden, og han fik Lunas store tvivl til at forsvinde.
– Vendepunktet blev, da jeg fortalte, at jeg havde en tid igen ved lægen om en uge, hvor jeg skulle have truffet et valg. Der blev stille i telefonen, hvorefter han svarede mig: ”Den tid aflyser du, selvfølgelig beholder vi det barn!”, og lige der stoppede logikken med at husere i mig, og i stedet for lyttede jeg til mit hjerte, jeg lyttede til den intense kærlighed, som jeg besad til ham.
– Jeg søgte ikke længere imod land, jeg blev lige, hvor jeg var, for når han ligefrem tog det valg for mig, så måtte der jo være tale om ægte kærlighed. Han ønskede sig et barn sammen med mig, og sammen havde vi de næste syv måneder til at få styr på det hele, og det skulle nok gå, fordi vi havde hinanden.
LÆS OGSÅ: ‘Ex on the Beach’-par skal være forældre: Det var ikke planlagt

“Mit barn ville ikke kunne leve”

Luna blev efterfølgende lykkelig i graviditeten, og selv om ekskæresten ifølge hende fortsatte med at svine hende til og var voldelig, så blev de tider overskygget af perioderne, hvor han var sød mod hende. Derfor var de lykkelige, da de juleaften 2012 kunne fortælle familie og venner, at Luna var gravid og cirka 11 uger henne. Parret ventede ikke på nakkefoldsscanningen få dage senere, men det skulle de have gjort.
– Damen, der scannede mig, blev dog hurtigt meget stille, imens hun kiggede meget intenst på skærmen. Hun kiggede på mig kort og sagde: ”Jeg tror, barnet er sygt, jeg henter lige en anden herind til en vurdering!”, hvorefter hun med raske skridt forlod lokalet. Det begyndte at sortne for mine øjne, jeg blev utrolig dårlig, og jeg måtte sætte mig op. Tårerne strømmede ned ad mine kinder, alt imens tankerne kørte rundt i hovedet på mig.
– Hvor syg var vores barn? Havde jeg gjort noget galt? Kunne jeg gøre noget for at gøre det rask? Jeg kan huske, at jeg forestillede mig, at svaret måtte være, at jeg skulle spise noget ekstra af noget, måske nogle vitaminer. Jeg anede faktisk slet ikke, hvad den her besked betød, eller hvorfor den kom, og jeg vidste på ingen måde, hvad jeg kunne forvente. Jeg anede intet om syge børn til nakkefoldsscanninger. Mon det havde Downs syndrom?
LÆS OGSÅ: ‘De unge mødre’-stjerne scorede ekskærestens kammerat
Kort efter vendte hun tilbage med en læge, og her fik Luna og ekskæresten en tragisk besked.
– Efter lidt tid kiggede lægen hen på mig og sagde til mig, at der ikke var noget at gøre. Vores barn var svært misdannet og manglede store dele af lillehjernen, noget, som ikke var foreneligt med liv uden for livmoderen.
– Jeg blev helt tom, og jeg kunne hverken græde eller snakke mere. Jeg lukkede fuldstændig af og sad bare der, alt imens jeg kiggede ud i luften. Mit barn ville ikke kunne leve, jeg var endnu en gang en fiasko, jeg kunne ikke engang finde ud af at være gravid. Skyldfølelsen over det, som var sket, var stor, for jeg var jo vant til, at det hele var min skyld, skriver Luna i bogen.
LÆS OGSÅ: ‘De unge mødre’-deltager skal giftes: Drømmer om stort prinsessebryllup

Ville dø af sorg

Hun fortæller videre, at hun efterfølgende var knust af sorg, da hun kom ud fra hospitalet efter scanningen.
– Jeg husker, hvordan jeg tog min telefon og ringede til min mor, som var på ferie med sin kæreste i Berlin, alt mens vi stod ude ved busstoppestedet og ventede på bussen, vi kunne komme hjem. I det sekund, hun tog telefonen, brød jeg fuldstændig sammen. Jeg knækkede sammen midt i det hele, jeg havde svært ved at få luft, og jeg følte, at jeg ville dø lige der af den sorg, som jeg følte.
– Min mor konkluderede allerede der, at de ville komme hjem til Danmark og til mig, til trods for de skulle have holdt nytårsaften nede i Berlin. De ville køre nu,de kunne være hjemme dagen efter, og hun fortalte mig, at hun ville være der for mig, alt det som jeg havde brug for. Ved siden af mig stod min kæreste og far til mit barn, som snart skulle fjernes, og tyssede på mig. Han var mere optaget af, hvad folk omkring os tænkte om mig og min ulykke end at trøste mig. Han bad mig ordret om lige at opføre mig lidt normalt i bussen som det mindste.
SE BILLEDERNE: ‘De unge mødre’-stjerne er gravid: Vi venter en …
– Hans trøst oven på alt det her var at invitere mig i spillehallen, så at vi sammen kunne få tankerne væk. Jeg sagde pænt nej tak, og jeg gik ellers bare hjem helt alene og lagde mig i fosterstilling og græd. Jeg tror aldrig, at jeg i mit liv før har følt mig så ensom, som jeg gjorde lige præcis i det øjeblik, hvor jeg lå der helt alene, skriver Luna i bogen.
På grund af et trafikuheld blev operationen gentagne gange udskudt, mens Luna lå på hospitalet og ventede på at få aborten. Hun endte med at ligge der i 12 timer, inden hun kom ned på operationsstuen og fik gennemført sit livs værste indgreb.
Hvad der efterfølgende skete, og hvordan Luna og ekskærestens forhold var i den næste periode, kan du læse i bogen.
Så gå dog fra ham!‘ er udkommet hos forlaget mellemgaard til en vejledende pris på 139 kroner for en e-bog og 169,95 kroner for en fysisk bog.
LÆS OGSÅ: Princess Natascha afslørede sønnens navn: Nu har hun ændret det