Claus Holm afslører alle hemmeligheder: Mit livs vigtigste opskrift

I sin nye bog ‘Sund glæde’ fortæller tv-kokken den usminkede sandhed om sit vægttab.

Af Helle Bill Madsen - 26. september 2020 kl. 13:52

Har han ikke snart udgivet 100 kogebøger, ham ‘Go’ Morgen Danmark’-kokken Claus Holm? Måske, men i den nye bog ‘Sund livsglæde’ fortæller han sammen med sin hustru Anne sandheden om at gå fra at veje 125 kilo og være møgstresset, til nu at have fået vægten under de 100 kilo og have gået 100 km på et døgn.

– Det her er faktisk mit livs vigtigste opskrift. Den handler om turen fra livet til døden og tilbage igen, for jeg var sgu ved at stille træskoene. Efter jeg var med i ‘Fem fede kokke’ på TV 2, fandt jeg ud af, at min kamp inspirerer andre. Det her er en inspiration til andre for selv at kunne komme i gang.  Det er min rejse for at smide mere end 20 kg, fortæller Claus Holm, der rundede de 50 år i foråret.

LÆS OGSÅ: Karina efter ‘Luksusfælden’: Svines til

Claus Holm med sin kone Anne Holm (Foto: Niels Henrik Dam)

Sidste år kørte han rundt med en hjertestarter i sin bil. Nu er han i bedre form, end han nogensinde har været.

– I dag er jeg langt mere i balance med mig selv. Jeg er glad, og jeg er tæt på være der, hvor jeg skal være, og er tilfreds med mig selv. Jeg har fået styr på mine tanker og er knap så bekymret for sygdom. Jeg kan mærke, at jeg nu er sund og stærk i krop og sind. Jeg har lige gået 100 km på et døgn, og det ville jeg ikke kunne have gjort for et år siden.

LÆS OGSÅ: Tommy Kenter: Hemmeligt bryllup

Lykken ved gåturene

Tidligere kørte Claus Holm ned på tanken og gik amok i smurte rundstykker, croissanter og kakaomælk, når han skulle forkæle sig selv. I dag er det noget helt andet, der gør ham glad.

– Det lyder måske lidt langhåret, men det er mine gåture om søndagen. Jeg startede med at gå 16 kilomater, og nu har jeg toppet på 100 kilometer. De første to timer er de værste, men når jeg har overvundet dem, så begynder jeg at kigge på naturen, hvor jeg møder hjorten og ræven, og jeg går og snakker med min kone. Vi går gerne fire til otte timer om søndagen, fortæller Claus, mens han giver sit livs kærlighed og uundværlige støtte, Anne, et kærligt klem.

– Anne siger til mig: ”Vi har jo alt, de smarte briller, tøjet, urene, huset og bilerne. Vi har ALT, det eneste vi ikke har, er tid”. Man skal tilvælge tid, og det har jeg gjort. Folk tænker, at jeg er tosset og spørger: ”Hvad fanden går du for?”. Fordi jeg kan lide det. Det er rensende at gå gennem en skov, hvor træerne har stået i 600 år, og man mærker blæsten. Der smider jeg alt mit mentale lort. Det er det bedste, jeg nogensinde er begyndt på. Jeg vil anbefale alle at gå. Start med små skridt, og ikke noget med musik i ørerne. Du skal være til stede og dufte og mærke naturen. Og høre den.

LÆS OGSÅ: Løkkes rørende tak til familien: Hårdt for børnene

Krævede en livsstilsændring

Claus Holm har ikke været på slankekur, han har ændret sit liv og sine prioriteter.

– Min livsstilændring har også ændret mit arbejdsliv. Nu vælger jeg til og fra. Jeg vil have tre dage fri om ugen, for jeg kan mærke, hvad det gør for mig at komme helt ned i gear. I mange år har jeg bare givet den fuld gas derudaf, det er slut. Jeg har lige haft en svær periode med en dødstrussel fra en tv-seer og en tilsvining fra en madanmelder, og det gjorde, at jeg faldt lidt tilbage og gemte mig med et stykke chokolade. Men så tænkte jeg ”Nej, nu må du krafteddermame, Claus. Mærk, hvad der er vigtigt”. Det mærker jeg, når vi sidder hjemme i haven, Anne, Carlo og Geo, vores hund og kat, og jeg. Det er vigtigt for mig.

LÆS OGSÅ: SE KLIPPET: Geggo har smertefulde veer

LÆS OGSÅ: Hilda våd af sved: Keld i chok

Læs mere om