Christina og Charlotte Bøving nyder hver dag: Forelskede i livet

Selvom Charlotte og Christina Bøving nyder livet, er døden ikke et tabu for dem.

Af Nikolaj Vraa - 29. oktober 2022 kl. 11:55

Når man som Charlotte Bøving lever med en uhelbredelig kræftsygdom, så er hver dag noget særligt. Det er det også for hendes hustru, Christina, og sammen får de så meget ud af livet som muligt.

Artiklen fortsætter under videoen med Charlotte Bircow og Per Steffensen…

Derfor har de også taget den hårde og vigtige snak om døden, så det fylder så lidt som muligt. Nu deler de ud af deres erfaringer i bogen ‘Til døden os skiller’.

LÆS OGSÅ: CHOK: Sonny springer ud som pilot

Parret arbejder sammen på lægeklinikken Jugendhuset i Varde, hvor 55-årige Charlotte Bøving er praktiserende læge, og Christina, 52, er coach og doula.

Men lige så uadskillige, som de er som kolleger og ægtefolk, har de også tænkt sig at være, når den ene går bort.

Charlotte Bøving ønskede at blive kistebegravet, indtil Christina ytrede ønske om at have hende med sig altid.

LÆS OGSÅ: Teitur ændrer forklaring i landsretten

– Jeg friede til hende med det guldsmykke, hun har om halsen, og der er en lille cylinder med et stykke papyrus, hvor der står, ”Vil du gifte dig med mig?” I den cylinder kan der jo også være lidt aske til den tid. Min aske. Forudsat at det er mig, der dør først. Ellers tager jeg smykket med hendes aske i, fortæller Charlotte og kigger Christina dybt i øjnene.

– Der er en humor mellem os, når vi taler om døden. For os følger det at grine med. Ellers bliver det simpelthen langhåret og tungt. Carolinelund ligger midt inde i en skov, hvor der er ro og fuglesang. (Foto: Henrik R. Petersen)

Alvor og humor

Der er ingen tvivl om, at de er forelskede i livet med hinanden, og derfor har de dybe, afklarende samtaler også været fyldt med humor.

– Der er faktisk rart at kunne få lov at komme ud i sine afkroge med samtaler om den sidste tid og døden. Hvis man tør at tage de alvorlige snakke, hvor man går til kanten, så er det altså lidt lettere at leve. Det er her, glæden og lettelsen kommer ind, siger Christina.

LÆS OGSÅ: Populært TV3-program vender tilbage

Hun oplevede selv alvoren af Charlottes sygdom helt tæt på i de dage, de to hovedkuls forelskede sig for tre år siden. En scanning havde vist nogle skygger på lungerne, og man frygtede, at kræften havde spredt sig.

Det havde den heldigvis ikke.

Sammen med familiens katte bringer hundene Saga og Marley masser af smil og glæde. (Foto: Henrik R. Petersen)

Men det gav kærligheden en ekstra dimension, at de så hurtigt i deres forhold skulle forholde sig til det uundgåelige.

LÆS OGSÅ: Lise Baastrup gravid

I bogen fortæller Charlotte som læge helt nøgternt, hvad der sker, når man er ved at dø, både for den døende og de pårørende – og hvad lægerne kan gøre for at smertelindre og hjælpe.

Vil dø hjemme

– Læger må gerne smertelindre uafvendeligt døende, såfremt den døende måtte ønske det, også selvom det kan betyde en afkortning af livet, forklarer hun.

– Når livet når sin afslutning, skal vi lade folk komme smukt herfra.

Carolinelund ligger midt inde i en skov, hvor der er ro og fuglesang. (Foto: Henrik R. Petersen)

Halvdelen dør på et hospital, men det er ikke halvdelen, der ønsker at dø på et hospital. Det er måske i virkeligheden 10 procent.

Ligesom Christina håber Charlotte at kunne dø på Carolinelund, som er deres hjem i udkanten af Varde. Hun vil gerne have lov til at ligge i sit soveværelse, som hun allerede har indrettet til et sted, hvor det er nemt at passe og pleje hende.

LÆS OGSÅ: Højgravide Sunnvá: Det bliver før termin

– Huset ligger midt inde i en skov, hvor der er ro og fuglesang omkring mig. Frem for alt ingen motoriserede lyde og ingen hektisk stemning. Bare naturens lyde og ro. Det er her, jeg gerne vil ende mine dage, hvis det kan lade sig gøre.