Christians første job: I lære som konge

Prins Christian var med farmor og far på job, da de tre generationer deltog i den officielle fejring af 100-året for Genforeningen.

Af Helle Bill Madsen - 20. juni 2021 kl. 15:58

Det var en stor symbolsk fejring med stort følelsesmæssigt engagement for dronningen, da de tre generationer i kongehuset, dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Christian kørte i karet over den gamle grænse ved Frederikshøj syd for Kolding.

Det var op netop dette sted, at dronningens farfar, Kong Christian X, red over grænsen på sin hvide hest Malgré Tout i 1920 for at markere genforeningen af Sønderjylland.

H.M. Dronningen og D.K.H. Kronprinsen og Prins Christian den 13. juni 2021 deltager i den officielle fejring af 100-året for Genforeningen (Foto: Niels Henrik Dam)

Kong Christian X red i 1920 over den gamle grænse i Sønderjylland ved Frederikshøj, hvor der var rejst en æresport, og bag ham red hans to sønner, kronprins Frederik og arveprins Knud (Foto:

LÆS OGSÅ: Dronningen truet på livet: Ville bombe slottet

Sidste sommer var det 100 år siden, at Christian X stadfæstede den lov, der indlemmede Sønderjylland i Danmark. Genforeningen var et resultat af en folkeafstemning, hvor et flertal af befolkningen i Nordslesvig stemte sig hjem til Danmark efter at have været under tysk styre i 56 år.

Ved fejringen af genforeningen havde Kong Christian X udover sine sønner også sin hustru, dronning Alexandrine og prinsesse Dagmar med (Foto:

Overdragelsen af Sønderjylland fandt sted på Valdemarsdag den 15. juni 1920, og tre uger senere tog Christian X og den kongelige familie på rundrejse i området.

Dengang var det dronning Alexandrine, der sad bag sin mand og sønner i hestevognen, men i søndags var det kongens barnebarn, oldebarn og tipoldebarn dronningen, kronprinsen og prins Christian, der sad i den nu 157 år gamle d’Aumont-vogn.

LÆS OGSÅ: Mary bruger bolden: Vi skal stå sammen

Det var et flot syn, da kareten anført af gardehusarregimentet kørte gennem den nyfortolkede æresport (Foto: Niels Henrik Dam)

Borgmester i Aabenraa, Thomas Andresen, bød dronningen velkommen i Genforeningsparken ved Folkehjem i Aabenraa, samme sted hendes farfar besøgte med familien (Foto: Niels Henrik Dam)

LÆS OGSÅ: Marys skønne stund: Velkommen i det grønne

LÆS OGSÅ: Dronningen truet på livet: Ville bombe slottet