Christians barske skole: Vold og mobning

Fra august begynder prins Christians nye liv på skandaleskolen Herlufsholm.

Af Nikolaj Vraa - 25. april 2021 kl. 15:58

Herlufsholm har flere århundreder været elitens skole og er kendt som et sted med grusomme ritualer, fysiske afstraffelser og traumatiserende mobning. Og fra august kan de tælle prins Christian blandt deres elever. Tronfølgeren, der fylder 16 i oktober, skal efter 9. klasse på Tranegårdskolen i Gentofte på Herlufsholm Gymnasium i Næstved, hvor han efter sommerferien er tilmeldt skolens kostafdeling.

Da skolen i 1993 fik Klaus Eusebius Jakobsen som ny rektor påbegyndte han et opgør med den hæslige kultur, der prægede stedet med ældre elever, der med titel af præfekter, straffede de yngre – med læreres velsignelse. Mange tidligere elever har fortalt, at den hårdhændede kammeratopdragelse har haft store og ødelæggende konsekvenser for dem.

LÆS OGSÅ: Mary i kamp for klimaet: Vi må blive klogere

– Nogle af de magtmidler, præfekterne havde, da jeg tiltrådte, var tildeling af straffe på kostafdelingen. De kunne f.eks. beordre elever tidligt i seng, ribbe elevens seng, det vil sige trække dyner, hovedpude, sengeunderlag og sengens ribber ud på gulvet, tildele hummer arrest, hvilket betød, at man ikke måtte forlade sit værelse i en periode; give ordre om rengøring af fællesarealer, løbeture i skov og på sportspladsen og nogle gange midt om natten, armbøjninger og slag på skuldre og arme, fortalte Eusebius Jakobsen i 2017 i sin bog ‘På Herlufsholm’, da han efter 23 år fratrådte rektorstillingen.

Skolen blev stiftet i 1565 som en skole for adelige og ærlige mænds børn. De ældste bygninger er klosterbygningen, hvis fundament stammer er fra 1100-tallet (Foto: Henrik Ploug)

LÆS OGSÅ: Prins Felix går i sin fars fodspor

– Med nogen blusel så jeg helt frem til 2016 stadig nogle lærere og nogle præfekter anvende reminiscenser af metoder som f.eks. armbøjninger. Og jeg har indimellem iagttaget nye metoder, som de ældste elever, dog ofte dem, der ikke blev præfekter, mente, at de kunne bruge til at ydmyge og sætte deres yngre kammerater på plads med, fortæller Klaus Eusebius Jakobsen, som blandt andet har sendt en elev hjem på en uges ”tænkepause” for at komme ubehagelige ritualer til livs.

Selvom han brugte lang tid på slippe af med de mange traditioner og ritualer, skriver den tidligere rektor ligeledes i sin bog, at han formoder, at nogle af dem endnu lever i det skjulte.

Eleverne har i dagtimerne adgang til deres læserum, et såkaldt hummer, som nogen deler med en kammerat, men alle sover på fælles sovesale af hensyn til fællesskabsfølelsen (Foto: Martin Lehmann)

LÆS OGSÅ: Opgør med mor: Frederik siger fra

Masser af drama

Gennem årene har Herlufsholm været omdrejningspunkt for mange dramatiske sager. I 1994 blev en vægter stukket ned på Herlufsholm. En 19-årig elev, der blev fængslet og senere tiltalt for drabsforsøg, endte dog med at blive frifundet i sagen, hvor der blev afhørt over 50 vidner.

I 2006 blev en 16-årig elev tiltalt for at have voldtaget en jævnaldrende pige, men frifundet i retten. I 2016 blev en dreng fra 9. klasse anmeldt for voldtægt af en 14-årig pige fra 8. klasse. Sigtelsen blev dog frafaldet. Hvis elever opfører sig dårligt udenfor skolens område kan det også få konsekvenser og føre til bortvisning.

LÆS OGSÅ: Joachim om blodproppen: Far passede på mig

LÆS OGSÅ: Margrethe ville ikke være dronning: Jeg løb ud af klasselokalet og stortudede

Læs mere om