Brian fra ’Luksusfælden’: Det hele er gået i sort for mig

Situationen for Brian er slet ikke så lys, som det ellers virkede til i slutningen af aftenens afsnit.

Af Jonas Sand - 24. februar 2015 kl. 20:55

49-årige Brian fra Herlev satte sig allerede i gæld i en alder af 18 år, og gælden er vokset stødt det meste af hans liv.
Det fik ham til at tage kontakt til ’Luksusfælden’, og i aften kunne man se, at han tilsyneladende kom et godt skridt væk fra gældshelvedet. Men det er desværre gået ned ad bakke igen, siden programmet blev optaget.
– Jeg er blevet fyret og går i øjeblikket sygemeldt med en diskusprolaps, så det er sindssygt hårdt. Når alle regninger er betalt, har jeg højst 2000 kroner til mig selv om måneden. Det er slet ikke holdbart, fortæller Brian til Realityportalen.dk.
LÆS OGSÅ: ‘Luksusfælden’: Bruger pengene på sprut, Lotto og Facebook
Må undvære mad
Selv om det er hårdt for Brian i øjeblikket, så har han indtil videre prioriteret gælden og regningerne højest, og derfor kommer ting som mad og fornøjelser i sidste række.
– Jeg vil bare være fri af den gæld. Nu er der gået helt sport i det for mig, men det er ikke nemt. Der er dage, hvor jeg sulter og slet ikke får mad, fortæller Brian, som ikke lægger skjul på, at han ikke kan leve sådan i længden.
– Jeg vil virkelig gerne undgå det, men jeg kan blive nødt til at låne flere penge på et tidspunkt. Folk i min omgangskreds har tilbudt mig lån, men indtil videre har jeg takket nej. Men det her kan ikke blive ved med at gå.
LÆS OGSÅ: Folketingspolitiker med i ‘Luksusfælden’
Er begyndt at ryge igen
Brian har gjort næsten alle de ting, som eksperterne rådede ham til i programmet. Han er flyttet i en mindre lejlighed og har skåret en masse unødvendige udgifter væk, hvor både alkohol, Facebook-spil, cigaretter og Lotto tog en stor del af hans indkomst.
– Jeg har gjort, hvad eksperterne sagde. Men jeg er desværre begyndt at ryge igen, og jeg kunne heller ikke helt holde mig fra Lotto den anden dag, hvor puljen var på 315 millioner kroner. Der var dog heller intet held denne gang, forklarer han og fortsætter:
– Det er bare så uheldigt, at alt falder sammen nu. Jeg vil helst bare have et arbejde og en fast indtægt. Jeg fylder 50 i år, og nu må det snart være nok. Jeg vil gerne have penge til at leve for, inden jeg bliver 60 år.
På grund af diskusprolapsen kan han ikke længere arbejde som lastbilchauffør og skal derfor finde et job i en anden branche. Der er derfor stadig lang vej for Brian, inden han kan opleve livet som gældsfri.
LÆS OGSÅ: ‘Luksusfælden’ er tilbage: Vælger tatoveringer fremfor mad til barnet
Ekspert: Jeg er chokeret

Foto: TV3

Jan Swyrtz var den ene af de to eksperter i aftenens program. / Foto: TV3


Realityportalen.dk har efterfølgende talt med Jan Swyrtz, som var den ene af de to eksperter, der var med i aftenens program. Han lægger ikke skjul på, at han er noget overrasket over, at det er gået så skidt, siden han siden han sidst talte med Brian.
Hvad tænker du, når du hører om Brians nuværende situation?
Jeg er virkelig chokeret, for jeg havde faktisk et positivt indtryk af ham. Jeg troede, at det nok skulle gå for ham. Men vi oplever det bare så mange gange med folk i den situation. Det handler tit om et mistet arbejde eller sygdom. Der er bare nogle mennesker, der er så bunduheldige.
Kan der være en grund til, at I tit oplever denne situation hos folk med dårlig økonomi?
Ja, helt sikkert. De fleste oplever massiv stress, når man kæmper så længe med økonomien. Så har man ikke den sidste overskud i hverdagen, og derfor kan man måske heller ikke give det ekstra på arbejdet. Det er en ond spiral, og det er ikke nogen god situation at ende i.
Hvad tænker du om, at han må leve for under 2000 kroner om måneden?
Det er jo alt, alt for lidt. Det kan måske lade sig gøre i et par måneder, men det er ikke realistisk over en længere periode. Så er det nemt lige at stoppe med at betale regningerne igen. Det tror jeg, at alle mennesker ville kunne finde på, og jeg frygter da, at han også kan det.
Har du et råd til Brian og andre i samme situation?
Det er jo enormt svært i hans situation, når han er sygemeldt. Jeg kan ikke se udvejen for ham. Men generelt handler det jo om, at man må komme i gang. Det første og vigtigste skridt er at finde et arbejde og dermed en fast indtægt. Men hvis man ikke kan det, så må man skære sine udgifter så langt ned som muligt.
Hvad tænker du så om, at han er begyndt at ryge igen?
Ja, det hænger jo slet ikke sammen med at skære sine udgifter ned. Det kan jeg slet ikke forstå, at han vælger at prioritere.
LÆS OGSÅ: ‘Luksusfælden’: Bruger pengene på spurt, smøger og Lotto 
Følg med på vores Facebook-side og vores Instagram, så du hele tiden er opdateret med nyheder fra diverse reality-programmer og kendisser.