Bonderøv og forretningsmand: Kom tæt på 'Hjem til gården'-Philip

Der er ingen tvivl om, at Philip er meget mere end blot mentor i 'Hjem til gården'.

Det er ren Morten Korch-idyl med fuglekvidder over grønne marker og med solgule mælkebøtter ved siden af de fuldfede sortbrogede grise, som slikker solskin i et mudderhul. Indkørslen til gårdspladsen på Troldgården mellem Horsens og Skanderborg er en svulmende allé af blomstrende kirsebærtræer. På gårdspladsen løber hønsene fra tv-programmet ”Hjem til gården” frit, for Troldgården er mentor og dommer Philip Dam Hansens private gård.

LÆS OGSÅ: HOT NEWS: To ‘Hjem til gården’-deltagere er blevet kærester

Philip driver den økologiske gård sammen med sin mor, Birgitte, og sine brødre, Lucas, Tobias og Oliver, og to medhjælpere. Da HER&NU kigger ind på gården, er Philip ude på marken hos de sortbrogede grise, der netop er blevet med smågrise.

– Jeg har altid troet, at jeg skulle noget med en masse penge som advokat. Jeg købte en sportsvogn som 18-årig, og skulle bare tjene nogle penge. Men det var ikke så jordnært, så jeg begyndte i lære hos en konventionel landmand med indendørs produktion af sortbroget-malkekvæg, fortæller Philip Dam Hansen, som i dag er 28 år.

LÆS OGSÅ: Linse: Sådan går det med kærligheden

Han fandt dog hurtigt ud af, at det var helt forkert for ham.

– Jeg blev så provokeret af den industrielle måde at drive landbrug på. Der var for meget stress og jag med ­dyrene, som på grund af økonomien blev presset til det yderste til at producere. Det kunne jeg ikke, så jeg stoppede efter et år, da jeg blev færdig som landsmandsassistent, fortæller Philip, som siden blev uddannet landmand.

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: ‘Hjem til gården’ har fået ny gård

Philip: Min hobby er mit arbejde

Ude på marken kommer kælegrisen Trunte gungrende som en stor hund og smider sig på ryggen for at blive kløet, så snart Philip kommer gående.

- Det var ved juletid, så min mor skulle have en gris. Det var starten på min ­kærlighed til de sortbrogede ­grise. Jeg fik fat i to søer med smågrise i, og så blev Troldgården etableret i 2012. Pludselig blev fire grise til 50, og det hele tog fart. Der var jo andre, som gerne ville have fat i det, vi producerede. Vores drivkraft har været vores fandenivoldskhed, og vores nysgerrighed over, hvad der skulle til. Vi har haft andre dyr og planteavl, men nu er det primært ­grisene, vi fokuserer på. Og så vores lufttørrede charcuteri, som er der, hvor de er allermest velegnede.

LÆS OGSÅ: Geggo afslører: Jeg er startet ny uddannelse

Det tætte familiesammenhold på Troldgården, hvor hele familien bor sammen, betyder, at Philip har tid til meget andet end grise og pølser.

- Min hobby er også mit arbejde, så jeg er jo aldrig på arbejde. Jeg holder dog også meget af at holde fri med min familie og have tid til min søn. Jeg er vild med at arbejde med det organiske. Men jeg er også glad for tv-arbejdet, jeg holder foredrag om økologi, laver bestyrelsesarbejde og ikke mindst arbejdet i pølsemagerriet. Det giver mig en fin helhed i landsmandslivet, for jeg er ikke en gennemsyret bonderøv.

LÆS OGSÅ: Boris Laursen er blevet single: Derfor slog vi op

Slagtede selv 'Fede Dorit': Pølsemand Philip

Kølerummet på Troldgården bugner af lufttørrede skinker og ­pølser, som Philip selv producerer på gårdens slagteri.

- Vi sælger det meste til professionelle, fordi de kan aftage det største kvantum. Vores kunder i gårdbutikken har en holdning til kvalitet og økologi og er villige til at betale for det. Vi går ikke på kompromis med etikken om, at dyr er levende væsner, som skal behandles ordentligt. Men det skal også være gode produkter, som smager af noget. Vores dyr går ude hele året rundt, og det giver en ­højere kvalitet, som vi kan ­forlange nogle penge for.

LÆS OGSÅ: ‘Kurs mod fjerne kyster’-hunk skal være far

Slagter selv sine dyr

Deltagerne i ”Hjem til ­gården” skal selv slagte de dyr, de har til rådighed som mad, og slagtning er noget, som Philip går meget op i.

- Første gang vi selv havde afleveret et dyr på et slagteri, var fand’me ikke en særlig fed oplevelse. Jeg følte, det var ansvarsfraskrivelse. Nu har jeg fundet ud af, at slagtning kan være mere skånsom og har kompetencebevis i aflivning, som man skal have. Vores produkter koster lidt mere, men vi vil ikke gå på kompromis, siger Philip og fortsætter:

LÆS OGSÅ: Amalie overvejer donorbarn: Nemmest at være enlig mor

- Selvfølgelig gør det ondt at slagte sine egne dyr. Man vænner sig til det, men jeg synes altid, at det er træls og får et sug i maven. Vi afliver dyrene, mens de går og spiser, så

de ikke er ­stressede, og jeg har det godt i ­maven. Det er ret vigtigt for mig, fortæller Philip.

LÆS OGSÅ: Lykkelige Princess Natascha afslører: Jeg er gravid

LÆS OGSÅ: Princess Natascha åbner op om barnets far: Ja, vi er kærester