Bodils store bøn: Lyt til de ældre

Nøglerne til livets mange spørgsmål findes hos den ældre generation, mener Bodil Jørgensen.

Af Helle Bill Madsen - 14. november 2020 kl. 13:54

Når DR blænder op for den helt nye julekalender ‘Julefeber’, spiller Bodil Jørgensen rollen som den lidt småskøre mormor, Rigmor.

– Hvad skulle vi gøre uden de alternative og småskøre mennesker? Hun er ikke bange for noget, og hun er ikke, som ældre er flest. Mormoren her er særligt finurlig, men hun har mistet en datter og oplevet ting, som er voldsomme, og alligevel kaster hun sig med stor nysgerrighed ud i livet. Det synes jeg, er så smukt, fortæller Bodil Jørgensen, 59, til HER&NU ved præsentationen af ‘Julefeber’.

– Jeg bor ikke så langt fra et plejehjem ude i Lundtofte i Lyngby, og jeg møder de skønneste og sjoveste finurlige gamle mennesker. De har en fantastisk livserfaring, og jeg kan godt lide mennesker, der er lidt ”kuk-kuk i parykken eller kasketten”. Det kan jeg sgu. Vi skal få vores børn til at lytte lidt mere til de ældre, for de har mange nøgler til alle mulige spørgsmål.

LÆS OGSÅ: Udvider familien: Her er, hvad der skete med Lola

I ‘Julefeber’ må 13-årige Bjørn sammen med sin far og lillesøster Gro flytte ind på fars arbejdsplads, Det Kgl. Teater. Med hjælp fra sin skøre mormor må Bjørn gennem december lære at omfavne den, han er inderst inde.

Selv har Bodil Jørgensen set mange julekalendere med sine forældre.– Det sidste minde jeg har med min mor og far var til ‘Jesus og Josefine’. Vi sad og så det sidste afsnit og skulle spise julemad bagefter. Min mor på over 80 år faldt i søvn med hovedet faldende forover, og min far sad ved siden af og sov med hovedet bagover. Og der sad jeg og kiggede på de to og var ved at revne af kærlighed til dem.

LÆS OGSÅ: Marys store sorg: Ser ikke sin far

I år skal Bodil nyde at se julekalender med 12-årige Rigmor, som er den sidste hjemmeboende af hendes tre børn.

– Jeg skal se ‘Julefeber’ sammen med Rigmor, og vi glæder os allerede. Vi har købt kalenderlys, og jeg elsker de mørke eftermiddage, hvor man tænder lys, skræller en appelsin, og der dufter. Det er jo dét, julekalenderen kan, den samler os og lyser de mørke stuer op med skærmens lys. Og så spændingen ”hvad mon der sker i morgen?”. Det er jo det, hele adventstiden handler om, der er forventningen, siger hun.

LÆS OGSÅ: UH! Er dette Jesper Buchs nye kæreste?

LÆS OGSÅ: Dansk tv-stjerne har fået corona

Læs mere om