'Bagedysten'-Rosa overvældet: Jeg elsker Grønland

Rosa Kildahl er taget til Grønland for at lære mere om sig selv og sin kultur, efter hun i en sen alder fik at vide, at hendes ukendte far var grønlandsk.

Af Nikolaj Vraa - 29. februar 2020 kl. 8:58
Siden Rosa Kildahl, 62, for snart to år siden fik bekræftet, at hun er halvt grønlandsk, har hun flere gange besøgt Grønland. Selvom hun endnu ikke har mødt hele sin grønlandske familie, så glæder hun sig over at have fået gode venner i det høje nord.
– Der er så dejligt. Jeg nyder virkelig mine rejser til Grønland, selvom det er en stor mundfuld. Landet er jo helt enormt. Man kan næsten ikke forstå, hvor smukt der er, eller de afstande, der er mellem byerne, fortæller Rosa, der for nylig var i Nuuk for at holde foredag under Kulturnatten. Forinden besøgte hun sammen med HER&NU systuen Kittat og prøvede for første gang en rigtig nationaldragt.
LÆS OGSÅ: Nanna-Johanne bryder tavsheden om voldelige rygter

Føler sig stadig jysk

Selvom hun med sit dejlige smil og knaldsorte hår ser grønlandsk ud i dragten, så mener hun bestemt at være jysk.
– At min bioligiske far er grønlandsk, ændrer ikke ved, at jeg føler mig jysk. Det er alt sammen kommet så sent i livet, at det ikke ændrer noget, siger Rosa, der samtidig med visheden om sit fædrene ophav i Grønland også fik at vide, at hun har seks, måske syv, halvsøskende. Dem har hun dog ikke mødt.
– Jeg ser rigtig meget til min fars niece, Karen Rosa, der ligesom mig er opkaldt efter min farmor. Men jeg har jo selv en enorm familie hjemme i Danmark, så det er lidt svært at overskue, at der pludselig er så mange søskende. Men hvis de gerne vil møde mig, så vil jeg også meget gerne møde dem, lyder det med et stort smil fra hele Danmarks – og Grønlands – Rosa.
LÆS OGSÅ: Mascha Vang i endnu en boligkrise

For sent til at møde sin far

I TV2-programmet ‘Rosas grønlandske hemmelighed’ besøgte Rosa i 2018 Julianehåb, hvor hendes far, Titus Carlsen, boede til sin død i 1989. Han havde haft en affære med Rosas mor, Anna, da de begge i midten af 1950’erne var indlagt til behandling for tuberkulose i Skørping. Hun havde i forvejen to børn med sin mand, Børge, og de fik yderligere to efter Rosa.
LÆS OGSÅ: ‘Når støvet har lagt sig’-skuespiller om terror: Jeg har været rigtig bange
Først da Børge, som Rosa regner som sin far, døde i 2017, begyndte hun at undersøge den grøndlandske forbindelse. I programmet erfarede hun, at hendes far havde haft et billede af Rosa stående fremme, og at hun er opkaldt efter Titus’ mor. Hun er meget ked af, at hun ikke nåede at møde ham.
– Så hvis jeg skal give noget videre til nogen, så vil jeg sige: Man må ikke holde sådan noget skjult, for man har jo følelser på spil, sagde Rosa i programmet.
LÆS OGSÅ: ‘Forsidefruer’-Janni i chok: Det er sidste chance i livet