'Bagedyst'-dommer: Sådan var det at smage svineblod

Der var blod i en af kagerne i onsdagens afsnit af det populære DR-program.

Af Pernille Hahn Hauberg - 30. september 2016 kl. 14:55

Når Jan Friis-Mikkelsen som barn besøgte sin onkel i Sønderjylland, var der efter sønderjysk tradition blodbudding på bordet, og det kunne han rigtig godt lide. Så i sekunderne inden ‘bagedyst’-dommeren måtte smage på svineblodskagen, var det hverken væmmelse eller nerver, der tyngede ham.
– Jeg har egentlig ikke de store aversioner eller skræk i forhold til blod. Jeg er sådan en underlig en, der har elsket blodpølse, fra jeg var et lille barn. Så for mig er blod en naturlig ting. Jeg ved ikke, om det bare er mig, der underlig, griner Jan Friis Mikkelsen og fortsætter:
– Jeg havde nok syntes, at det var lidt ulækkert, hvis det havde flydt ud af kagen, når man skar den. Men det var ikke noget, der væltede mig bagover, fortsætter han.


Her er kagen med svindeblod. (Foto: Linette Odgaard/DR)

LÆS OGSÅ: ‘Bagedyst’-Jesper kæmper for at blive far: Det er megahårdt
Det er vigtigt at skille sig ud
Optagelserne til ‘Den store bagedyst’ skydes i gang fra slutningen af april til første juli i år, og det er altså længe siden, at Jan Friis-Mikkelsen smagte på Jespers blodkage. Smagen er derfor trådt lidt i glemmebogen for ‘bagedyst’-dommeren, der til gengæld synes, at idéen er god.
– Man skal jo skille sig ud, og så er det jo super sejt at tage sådan noget med. Jeg tror også, at det er for at provokere og distancere sig lidt fra de andre deltagere, siger Jan Friis-Mikkelsen.
– Det er noget nyt at få med i ‘bagedysten’, og det er det også for den brede befolkning, at det (blod, red) kan man altså også bruge i kager og madlavning, fortsætter han.
BAKING NEWS: Sådan foregår optagelserne til ‘Den store bagedyst’
Blod er ligesom krydderi
Bagedyst-dommeren kan sagtens forstå, hvorfor den brede befolkning kan føle sig en smule afskrækket ved tanken om at integrere blod i maden, men for Jan Friis-Mikkelsen har blodet noget at byde på.
– Jeg tænker, at blodet har sådan en sødme, noget jern og en dybde, der minder lidt om de varme, hyggelige vinterkrydderier som for eksempel kanel, kardemomme, allehånde og de der mørke vinterkrydderier. Blodet bliver ligesom et krydderi. Det har jo også en farve og konsistens. I virkeligheden kan man jo godt bruge blod og så spare lidt på æggene, siger han.
Ifølge bagedyst-dommeren er det svært at sige, hvor grænsen for, hvad man kan putte i en kage, går. Så længe smagen følger kreativiteten, kan Jan Friis-Mikkelsen sagtens være med.
– En kage skal virke appetitlig, og den skal have sit udseende med sig og ikke virke frastødende. Så selvfølgelig er der grænser, men hvor de går, det har noget med dagen og den enkelte kage at gøre. Havde vi nu lavet et tema, der hed ”Dracula-kage”, så måtte vi jo selvfølgelig forvente, at vi lægger op til, at der bliver brudt nogle grænser, siger han.
LÆS OGSÅ: ‘Bagedyst’-Juliane er blevet mor: Se babyen her
Arbejder ikke normalt med blod
Selvom blod med sit høje proteinindhold sagtens kan erstatte et par æg i madlavningen, regner Jan Friis-Mikkelsen ikke selv med at oplagre svineblod i køleskabet på sin restaurant, Tinggården.
– Jeg serverer jo blodpølse ved juletid i restauranten, men vi arbejder ikke med blod. Jeg vil gerne, men det er ikke noget jeg har lært at arbejde med. Jeg tror også, at det er svært at sælge, og det er jo også noget, jeg er nødt til at tænke på. Selvom jeg gerne vil rykke lidt ved folk. Hvis blod var en nemmere ting at købe, og jeg havde lidt mere erfaring med det, så ville jeg også bruge det, fortæller Jan Friis-Mikkelsen.
Artiklen er oprindeligt bragt på HER&NU
LÆS OGSÅ: Seerne raser over snyd i ‘Den store bagedyst’
Følg med på vores Facebook-side og vores Instagram, så du hele tiden er opdateret med nyheder fra diverse reality-programmer og kendisser.