‘Badehotellet-stjerne afslører alt: Krig i kulissen

Skuespilleren er heldigvis ikke bange for at sige fra, hvis han oplever uretfærdigheder

Af Nikolaj Vraa - 30. juli 2022 kl. 19:55

Efter 31 afsnit som ‘Badehotellets’ Otto Frigh blev Bjarne Henriksen, 63, i 2018 skrevet ud af den populære tv-serie.

Hvor andre karakterer blot rejste væk, så slog manuskripforfatterne Frigh helt ihjel ved at lade ham dø i sin seng på værelset.

LÆS OGSÅ: Caroline om at være gravid igen: Mindre stressende

Nu afslører Henriksen, at der i hans tid på produktionen var en voldsom ballade om aflønningen af skuespillerne, som han gik ind i.

Det fortæller han i ‘Drømmesengen’ på Radio 4, da snakken falder på, hvad der gør ham vred.

– Uret og hykleri er jeg efterhånden blevet mere og mere imod. Jeg tror, at jeg altid haft en stor retfærdighedssans. Jeg kan ikke klare at se på, at nogen bliver uretfærdigt behandlet, siger han og fremhæver sin branche, hvor ikke alle får samme løn for samme arbejde.

LÆS OGSÅ: Efter graviditet: Er tilbudt ekstra scanning

– Der er jeg nogen gange gået ind og har sagt, når jeg var en af dem, der fik mest, ”hvis ikke vi alle sammen får lige meget, så er jeg ude af det her”.

Bjarne Henriksen havde rollen som tobaksfabrikant Otto Frigh, der var gift med Alice, spillet af Anette Støvelbæk, 54. (Foto: TV2)

Da Radio 4-værten Katrine Hedegaard spørger, om han så nogensinde har fået sin vilje, nævner han ‘Badehotellet’.

LÆS OGSÅ: Baris Balo forlovet: Deler cute video

– For eksempel hørte jeg fra nogen på ‘Badehotellet’, at der var en stor ståhej over, at kvinderne fik 4.000 mindre om dagen end mændene. Jeg fik 10.000 om dagen, og kvinderne, jeg spillede sammen med, fik 6.000. Derfor var de sure. Det kan jeg da godt forstå. Sådan nogle ting, synes jeg, er frygtelige. Det, at man blander nærighed eller smålighed sammen, synes jeg er frygteligt.

Det er underligt

Bjarne Henriksen uddyber overfor HER&NU, at han synes, det er underligt, at nogen synes, kvinder kun er halvt så meget værd.

LÆS OGSÅ: Janni Ree: Han kunne være død

– Vi har den samme slags gennemgående roller, så jeg forstod godt, at de var sure.

HER&NU har rettet henvendelse til en lang række kvindelige skuespillere fra ‘Badehotellet’ om lønproblematikken, men kun Amalie Dollerup har besvaret den.

– Jeg synes altid, hun har været virkelig sej og stået op mod sin stædige, temperaments-fulde far og generelt taget kampene i et meget mandsdomineret samfund, har Amalie Dollerup sagt om Amanda, som hun har spillet siden starten i 2013. (Foto: Bo Nymann)

– Ja, jeg ved godt Bjarne har udtalt sig om det. Men nej, jeg har ingen kommentarer, da det er en sag mellem producenterne, SF-Film og den omtalte kvindegruppe, som jeg ikke var en del af, forklarer Amalie Dollerup til HER&NU.

LÆS OGSÅ: WOW: Mai Manniche smider tøjet på OnlyFans

Dansk Skuespiller Forbunds undersøgelser har vist, at kvinder tjener substantielt mindre end mænd i løbet af en karriere.

– Det er en velkendt problematik. Jeg ved dog ikke specifikt, om nogen har sagt nej (til en rolle på ‘Badehotellet’, red.) på grund af det. Men vi oplever tit, at kvinderne som udgangspunkt bliver tilbudt mindre, siger formand Benjamin Boe Rasmussen.

Fra venstre Merete Mærkedahl,40, Sonja Oppenhagen, 73, Mette Alvang, 39, Amalie Dollerup, 36, Andreas Jebro, 38, Sigurd Holmen Le Dous, 38, Cecilie Stenspil, 42, Jens Jacob Tychsen, 46, og Anne Louise Hassing, 54, der var blandt de mange på rollelisten i seneste sæson. (Foto: Bo Nymann)

Mens SF Studios, som producerer serien for TV2, ikke er vendt tilbage på henvendelser, afviser Katrine Vogelsang, fiktionschef på TV2, at de betaler mandlige skuespillere mere end kvindelige.

– På TV2’s produktioner aflønner vi ikke de medvirkende på baggrund af køn. På vores store produktioner, hvor vi har et mangfoldigt galleri af skuespillere, aflønnes der på baggrund af en individuel forhandling med de medvirkende blandt andet på baggrund af antal dage, optageperiode og anciennitet. På en serie som ”Badehotellet” har der gennem alle sæsoner været et mangfoldigt galleri af både nyuddannede skuespildebutanter og erfarne skuespillere med vidt forskellig anciennitet, rollestørrelse og arbejdsmængde, som de aflønnes efter, forklarer Katrine Vogelsang, fiktionschef på TV2.