Annemette Voss’ kolde gys: Man bliver afhængig

‘Bagedyst’-stjernen er blevet afhængig af at vinterbade.

Af Helle Bill Madsen - 13. februar 2021 kl. 14:58

Vintermorgenmørket, kulden og snefnuggene i luften ville nok have fået de fleste til at trække dynen op over hovedet. Men i stedet klæder Annemette Voss Fridthjof om til badedragt, mens den lyserøde hue lyser i vintermørket.

– Jeg kan jo næsten ikke være influencer uden at vinterbade, siger Annemette grinende, og hentyder til, at de sociale medier for øjeblikket oversvømmes af nye modige sjæle, der har kastet sig over vinterbadning.

LÆS OGSÅ: Åbner op om kræft: Lad os nu bare være ærlige

Den tidligere bagedystvinder, forfatter, designer og kunstner løber på bare fødder ud på den iskolde badebro, kravler ned ad stigen og lade sig glide ned i det to grader ”varme” vand.

– Jeg har vinterbadet i tre år. Jeg tænkte, at det skal da prøves, hoppede i vandet og syntes, at det var megafedt, fortæller Annemette, 37, da hun bagefter trækker i lune sokker og støvler igen.

– Min krop bliver ikke chokeret længere. Chokket er noget, man styrer oppe i hovedet. For mig handler det om at komme ned i kroppen. Jeg er god til hele tiden at være oppe i mit hoved og altid tænke og fundere over tingene. Generelt er jeg slået ind på en sti, der handler om at gøre det, der føles godt, og vinterbadning føles utroligt godt.

LÆS OGSÅ: Mascha Vang fik taget afsked: Vi ses igen

For de fleste er et dyp nok, men seje Annemette svømmer rundt om broen og er i vandet i cirka 20 sekunder (Foto: Bo Nymann)

Min store drøm

Annemette, der er gift med Micky og mor til tre sønner på fire, ni og 12 år, drømmer faktisk om at tage sin vinterbadning et skridt videre.

– Jeg er i vandet længere og længere, for jeg bliver mere og mere afhængig og vil have mere. Min helt store drøm er at blive is-svømmer. Det kommer ikke til at ske lige nu, det må jeg gøre, når børnene er voksne.

LÆS OGSÅ: Natasja Crone og Rasmus Tantholdt sælger hus og lejlighed

En anden ting, som føles godt for Annemette, og som hurtigt har fået stor succes med, er hendes malerier.

– Jeg har altid malet, men har holdt en lang pause, hvor jeg var kreativ med så meget andet. Maleriet er for mig en mulighed for at udtrykke mig. Ligesom med vinterbadningen kan jeg ikke være oppe i hovedet og tænke en milliard komplekse tanker, når jeg maler. Der er jeg nede i hænderne og i kroppen, og så kommer der noget ud den vej.

Annemette har også fået stor succes som kunstmaler og finder ro ved at male (Foto: Michael Stub)

LÆS OGSÅ: Stine afslører: Min mor er ikke en del af mit liv

Bagningen, som de fleste lærte hende at kende for, er langt fra forsvundet ud af Annemettes verden.

– Kagerne fylder lige præcis det, de skal. Jeg bager, når jeg udgiver en kogebog og fokuserer på det. Så er det mit arbejde, og det nyder jeg meget. Ellers bager jeg kun, når jeg skal hygge mig med børnene, siger Annemette, som ikke er i tvivl om, hvor meget vinterbadningen egentligt betyder for hende.

– Vi var ramt af sygdom i december, hvor familien var i isolation i 16 dage. Det værste for mig mentalt var, at jeg ikke kunne komme ud at bade. Når det er blevet så stor en del af ens daglige ritual, så er det ligesom ikke at kunne børste tænder. Så det første dyp igen var fuldstændigt fantastisk.

LÆS OGSÅ: Fra børnehjem til spahotel

Læs mere om