Anne Marie Helger sprudler stadig: En fri fugl

Der er fuld gang i skuespilleren Anne Marie Helger, der på nuværende tidspunkt er aktuel i TV2-serien, ‘Sommerdahl’.

Af Helle Bill Madsen - 16. april 2022 kl. 13:55

Den lille formummede dame med stærke briller i nonnedragten i krimiserien ‘Sommerdahl’ på TV 2 Charlie gemmer i virkeligheden på festfyrværkeriet Anne Marie Helger. Selvom hun er fyldt 76 år, er hun langt fra gået på pension.

Artiklen fortsætter under videoen af prins Vincent og prinsesse Josephine til landskamp…

– Når jeg filmer, er jeg glad for, at det ”kun” er en birolle i et par dage. Hvis jeg skulle være der i månedsvis, ville jeg få klaustrofobi. Jeg har altid takket nej til faste engagementer. Jeg havde engang et fast engagement på Fiol Teateret, som jeg måtte bryde, ligesom jeg måtte hoppe fra undervisningen på elevskolen. Der skal ske noget nyt hele tiden, jeg skal være en fri fugl, fortæller livstykket Anne Marie Helger over en kop kaffe i hendes og gemalen, Jeppe Helwegs, vidunderlige Christianshavnerlejlighed.

Rollen som priorinden Søster Susanne var et indblik i en helt anden verden.

Benjamin (Mathias Käki) og Dan Sommerdahl (Peter Mygind) afhører Søster Susanne (Anne Marie Helger) om et mord begået i klosteret. (Foto: Henrik Petit/TV 2)

– Vi var oppe i det skønne, gamle kloster i Helsingør. Det var en vidunderlig oplevelse at gå rundt deroppe. De gamle klostergange havde en kæmpe psykisk indvirkning på en, og det blev nemmere at falde ind i rollen. Nonnerne må ikke snakke. De går barfodede, og de ejer intet. Det var så spændende at høre om, fortæller Anne Marie Helger om de danske nonner.

LÆS OGSÅ: HER ER DATOEN: Sofie Linde tilbage på tv 

Teatret og kontakten til publikum har altid været hendes store kærlighed. Men selv for en gammel ”cirkushest” var det som 76-årig en udfordring for Anne Marie Helger at være med på en stor produktion.

– Jeg brugte rigtig meget tid på rollen. Det var nogle svære replikker at lære udenad, for det lå så langt væk fra det, jeg ellers har lavet, og det var ikke noget, jeg kunne improvisere.

Anne Marie og hendes mand bor lige ved kanalen på Christianshavn, hvor hun er et farverigt indslag i gadebilledet. (Foto: Bo Nymann)

Meget bekymret

Udover i ‘Sommerdahl’ kan Helger også snart ses på det store biograflærred.

– Jeg spiller sammen med Jesper Christensen og Bodil Jørgensen i ‘De forbandede år 2’, hvor jeg spiller en gammel dement dame. Jeg kan tydeligt mærke, at de er meget mere vante til at lave film, end jeg er.

LÆS OGSÅ: WHAT: Philine blokeret på Tinder

Der gror ikke mos på en rullesten, og Anne Marie Helger ruller i den grad endnu.

– Jeg holder mange foredrag om at være ”en ældre førstegangsdøende” med morsomheder om at blive gammel, men også om bagsiden af medaljen. Alle er jo førstegangsdøende.

– Nu er jeg 76 år og ikke så efterspurgt, som jeg var tidligere. Og heldigvis for det. (Foto: Bo Nymann)

Det politiske og sociale engagement og involveringen i Christiania har også altid fyldt hos Anne Marie.

– Det vil jeg gerne holde fast i. Jeg skal holde tale i Fælledparken på Rød 1. maj. Men som situationen er nu, så bliver jeg slået lidt ned af, hvor sort det ser ud i verden. Jeg er meget et stemningsmenneske, og jeg er ikke så god, når jeg bliver meget bekymret, siger Anne Marie Helger og indrømmer, at hun godt kan mærke alderen gnave.

LÆS OGSÅ: Bryllupschok hos Lise Baastrup

– Det har slået mig, at jeg bliver træt på en anden måde. Selvom jeg gerne ville, så kan jeg ikke så meget mere, og hjernen kan ikke følge med. En gang imellem, når jeg er ude at optræde, så må jeg lige sige: ”Undskyld, hvad var det, jeg var i gang med at fortælle?”. Så råber de op til mig: ”Du var i gang med at fortælle om…”. Det kniber med at holde sammen på det hele, men det går stadig