Anmeldelse: Tag en tur på Linse

Det mest irriterende ved Linse Kesslers bog er, at man ikke kan lægge den fra sig. Bogen er ærlig, nærværende og man føler, at Linse sidder overfor en og fortæller sin historie.

Af Louise Vilsbøl - 3. november 2014 kl. 10:31

Linse Kessler – Nogge – Lenina Christiansen. Kært barn har mange navne, og kær det er hun sgu. I Line Kesslers nye bog ‘Linse – Jeg gør, hvad jeg vil’ kommer man som læser tæt på alle de facetter, som Danmarks dronning af reality indeholder.
Efterhånden skriver Gud og hver mand, som er bare den mindste smule berømt, en selvbiografi, om så de er vejrværter, har været med i ‘Vild med dans’ eller engang deltog i en ‘X Factor’. Selvbiografier er højeste mode, og så er det ellers underordnet, om man har noget på hjertet eller ej. Men Linse har noget på hjertet. Linse har levet livet, og hun har gjort – og gør, hvad hun vil. Alt andet er, som hun siger, spild af liv – og det gider hun ikke.

'Linse - Jeg gør, hvad jeg vil' får topkarakter - 5 ud af 5 tv-skærme.

‘Linse – Jeg gør, hvad jeg vil’ får topkarakter – 5 ud af 5 tv-skærme.


Derfor kan jeg varmt anbefale, at man, som Linse nok ville have sagt, tager en tur på Linses selvbiografi. Vi giver bogen 5 ud af 5 tv-skærme.
LÆS OGSÅ: Derfor blv Linse enlig mor
Et liv fyldt med gråzoner
Hvis man stiller Linses liv op i sort og hvidt, så ser det ikke måske ikke så godt ud. Hun har sammenlagt siddet i fængsel i seks år – første gang for at have smuglet op mod 50 tons hash ind i Danmark over et par år, senere fik hun 15 måneder for at stikke sin veninde ned, og så har hun haft en del mindre voldsdomme. Mange af dommene blev afsonet, mens datteren Geggo voksede op.
Linse tager ofte loven i egen hånd, hun er stukket af fra fængslet, hun har ingen uddannelse, hun har arbejdet ufaglært i mange brancher – i en tid endda som stripper, hun røvrendte sit livs kærlighed og så har hun et mildt sagt anstrengt forhold til P-vagter.
Listen er lang, men sagen er den, at Linses liv ikke er sort og hvidt, det er fyldt med gråzoner, og på turen gennem hendes univers tager hun læseren i hånden og forklarer sine valg. Og man forstår dem godt. Faktisk beundrer man mange af dem.
LÆS OGSÅ: Linse erkender: Brysterne er et problem
Beundringsværdig kvinde
Man får fornemmelsen af, at Linse sidder lige ved siden af en og fortæller sin historie, når man læser bogen. Forfatteren Michael Holbek har virkelig forstået Linse, og det gør, at man som læser også forstår hende og beundrer hende.
Linse forside presse

Gør, hvad du vil. Alt andet er spild af liv, og er der noget, jeg ikke gider, så er det at spilde mit liv, lyder det fra Linse Kessler i bogen.


På intet tidspunkt bliver Linses bog en klagesang, og derfor bliver det en skildring af et stort menneske. Fremfor at bebrejde sin mor, at hun ikke altid har været til stede og at have drukket for meget, mens Linse voksede op, så takker datteren hende for at have gjort sit bedste.
Det er Linse i en nøddeskal. I journalistisk tale så vinkler hun sin egen opfattelse af  historien positivt, og det er beundringsværdigt. Vi danskere har en tendens til at fokusere på det negative fremfor at se på alt, hvad der er godt i vores samfund og vores liv. Vi er kort sagt nogle brokkerøve, men her bryder Linse med normen og går foran som et godt eksempel.
Dermed ikke sagt at bogen er én stor lovprisning. Linse smider alle facts på bordet og fortæller hudløst ærligt om, hvordan hendes liv har været. Alt har langt fra været rosenrødt, men hun har lært af alle fejl, alle slag og alle forhindringer, og hun er blevet stærkere af det. Det har gjort hende til den fighter, som hun er.
LÆS OGSÅ: Linse: Jeg elsker livet på Bryggen
Hunde gør hende af og til kriminel
Linse har været vidt omkring i sin karriere. Hun har haft mange passioner, og når hun kaster sig ud i noget, så er det med krop og sjæl – om så hun er sælger på grønttorvet eller i færd med at kidnappe syge hunde fra deres ejer. Linse er en ildsjæl, og netop hundene er hendes hjertebarn og hendes fremtid.
Linse og hunden Jytte. Foto: TV3

Linse og hunden Jytte. Foto: TV3


Ingen, der har set ‘Familien fra Bryggen’, er i tvivl om, hvor meget Linse elsker hunde. Hun kæmper aktivt imod hundeloven og har åbnet webshoppen All Dogs Are Angels. Linse er styret af et retfærdighedsbegreb, og her passer hundeloven ikke ind. Derfor ender hun af og til med at tage loven i egen hånd.
Hundene er Linses fremtid, hun drømmer om at uddanne sig til hundetræner, hvor hun vil træne muskelhunde, fordi folk, der går til hundetræning, ikke bryder sig om at have muskelhunde på holdet. Og så vil hun bo på en stor gård og have en masse hunde.
LÆS OGSÅ: Linse: Vi ændrer os aldrig
Aldrig sige aldrig til fængsel igen
Kærligheden til hunde, som af og til driver Linse til selvtægt, er et billede på, hvordan hun er som person, og derfor vil hun ikke kan garantere, at hun er færdig med fængslet. Hun har nemlig en enorm beskyttertrang overfor svage dyr og mennesker.
– Jeg vil kæmpe imod retfærdigheden, til jeg ikke kan røre mig mere. Også selvom det skulle koste mig fængsel. Derfor kan jeg ikke sige, at jeg aldrig skal i fængsel igen, skriver Linse Kessler i sin bog (s. 251).
Og selvom hun finder sig i mindre nu, end hun gjorde, da hun var yngre, så er Linse med alderen også blevet bedre til at smutte, når hun mærker, at temperamentet begynder at koge over.
LÆS OGSÅ: Linse får hadegave af Geggo
Det værste ved bogen er…
Alt i alt er Linses bog i toppen af sin klasse. Hun åbner posen, og hun gør det ordentligt. Bogen er åbenhjertig, spændende og nem at læse, hvilket er præcis det indtryk, man sidder tilbage med af hovedpersonen selv, efter at have læst bogen.
Det værste ved Linses bog er, at man ikke kan lægge den fra sig, det er skide irriterende. Men den opfattelse er jeg ikke ene om at have. På Saxo.com, hvor læsere kan anbefale bøger, får bogen også 5 ud af 5 stjerner af samtlige læsere. Alle understreger, at bogen er spændende, ærlig og bestemt værd at læse.
Så tak for spændende læsning Linse.
Linses bog ‘Linse – Jeg gør, hvad jeg vil’ kan blandt andet købes her.
LÆS OGSÅ: Linse Kessler vinder tv-pris
Følg med på vores Facebook-side, så du hele tiden er opdateret med nyheder fra diverse reality-programmer og kendisser.