Anders W. Berthelsen droppede Hollywood: Jeg er tryghedsnarkoman

Anders W. Berthelsen har ikke tænkt sig at skifte København ud med Hollywood.

Af Nikolaj Vraa - 16. oktober 2022 kl. 16:00

Han nyder at se venner og kollegers store succes i udlandet, men selv har Anders W. Berthelsen, 53, aldrig været tiltrukket af Hollywood.

Artiklen fortsætter under videoen, hvor Heidi Frederikke og Michael Olesen lige er røget ud af ‘Vild med dans’…

I stedet har han altid prioriteret familielivet og arbejdet, så han også kan være far på fuld tid for datteren, Vigga.

Med sin nye film vender han endda hjem til Kolding og har med ‘Lykkelige omstændigheder’ skabt en film, der, udover at fortælle en vedkommende historie, er en ubetinget kærlighedserklæring til hans barndoms by.

LÆS OGSÅ: Efter boligdrama: Taler ikke sammen

– Vi var der i fem uger, og det er nok første gang, siden jeg flyttede til København, at jeg har været hjemme så længe. Selvom det er over 30 år siden, jeg flyttede, så siger jeg stadig hjem til Kolding. Det er en by, der med sit kuperede landskab er som skabt til film. Og der er så smukt med fjorden, der bugter sig hele vejen ind til byen, fortæller skuespilleren, der med filmen springer ud som instruktør.

– Jeg har i mange år ønsket at instruere, men følt, at jeg skulle vokse mig mod til. Jeg ville ikke stå og være usikker og bævende overfor holdet. Sådan nogle instruktører har jeg selv stået overfor, og det forplanter sig.

Blev fanget

Han sad egentlig og skrev på noget andet, da han fik lov at læse manuskriptet. Og det fangede ham med det samme.

– Det er nogle karakterer, man kan relatere til. En, der hele tiden jager det næste, for så bliver hun lykkelig. Men når man gør det, så glemmer man alt det, der er omkring en, forklarer han.

LÆS OGSÅ: Vidste du det? Landmand har været i tv før

Selv er han påpasselig med ikke at lade sig forblænde.

– Jeg er nok en ældre herre, men jeg tænker da mit, når jeg sidder og kigger på Instagram og ser noget interessant, der måske rører mig, eller jeg synes er spændende. Så opdager jeg, det er et ”betalt partnerskab” og tænker, ”det er jo bare en reklame”. Så kan det godt være, de føler, de har givet noget af sig selv, men jeg bliver bare enormt ligeglad. Jeg tror mere på en anbefaling fra en god ven end det dér.

I september var det 25 år siden, Anders bragede gennem skærmen som René i tv-serien ‘Taxa’. – Hvor er det sindssygt. Jeg så faktisk et afsnit for nylig. For satan, hvor er vi unge. Det var en god og sjov tid. (Foto: DR)

Ikke uden familien

At han vælger det nære, går også igen, når det handler om arbejde. I starten af karrieren var der flere gange bud efter ham fra udlandet, og han lavede da også ‘The Weight of Water’ i 2000 med Sean Penn, men siden er det blevet til et pænt nej tak.

– Jeg er jo en stor tryghedsnarkoman. Jeg er ikke meget for at forlade min familie, så hvis jeg skal afsted, så vil jeg gerne have dem med, og det begynder at være svært med min datter og hendes skole.

LÆS OGSÅ: Line Hoffmeyer deler trist besked: Flere hjerteundersøgelser

Han bruger ikke tid på at tænke på den rolle i Baz Luhrmanns ‘Moulin Rouge’, der var indenfor rækkevidde eller andet, der måske kunne være blevet til noget.

– Jeg elsker at arbejde i Danmark. Jeg synes, de udfordringer, jeg har fået, er fantastiske. Det er jeg ikke sikker på, at jeg ville have fået i udlandet. Så havde jeg måske stået med mindre ting, der ikke var den samme udfordring. Jeg føler heller ikke, jeg er gået glip af noget, og jeg har overhovedet ikke nogen udlængsel, slår han fast.

Anders med sin hustru, Christina Pind, der også arbejder i filmbranchen som produktionsleder, og deres datter, Vigga på 14 (Foto: Peter Hauerbach)

Læs mere om