5 ting du ikke vidste om ‘Løvens hule’

Herunder har vi samlet en liste med fem ting, du måske ikke vidste om det populære DR1-program!

Af Lykke Buhl - 8. marts 2021 kl. 06:39

Elsker du også ‘Løvens hule’? Så læs med her og bliv klogere på investeringsprogrammet!

TAG QUIZZEN: Den store ‘Løvens hule’-quiz


1. Japansk tiger, amerikansk haj og sri lankansk elefant

‘Løvens hule’ har nu kørt i seks sæsoner på DR1, men konceptet stammer fra Japan. Japanske Nippon TV var nemlig de første til at lave programmet, de kaldte ‘Penge-tigerne’. De har siden solgt konceptet til over 40 forskellige lande, og mange lande har fundet på nye titler, ofte med andre dyr end tigeren. De mest populære dyr udover løven er dragen og hajen efter de populære programmer ‘Dragons Den’ i Storbritannien og ‘Shark Tank’ i USA.

Nogle lande har dog også fundet på helt andre titler. I Frankrig fik de først i 2020 øjnene op for konceptet, som de kalder ‘Hvem vil være min forretningspartner?’. På Sri Lanka hedder programmet ‘En væg af elefanter’, i Rusland hedder det ‘KAPITAL’, mens det i Libanon kort og godt hedder ‘Hulen’.

I Frankrig hedder programmet ‘Hvem vil være min forretningspartner?’

I Frankrig fik de først i 2020 øjnene op for konceptet. Her hedder programmet ‘Hvem vil være min forretningspartner?’ (Foto: PR)

LÆS OGSÅ: Så du det? Amalie Szigethys gamle virksomhed i ‘Løvens hule’


2. Igennem nåleøjet

Mellem 150 og 300 håbefulde iværksættere søger hvert år om at få lov til at præsentere deres virksomhed for løverne i ‘Løvens hule’. Men der skal altså kun bruges en 65-70 stykker til optagelserne. Det kan så tage alt mellem 20 minutter og halvanden time, når hver iværksætter er i studiet, og produktionen går meget op i, at løverne ikke har mødt iværksætterne før, de går ned af den famøse trappe.

Første gang løverne møder iværksætterne er på deres vej ned ad trappen i studiet

Iværksætterne starter altid med at gå ned til løverne ad trappen – som her ses bag Jan Lehrmann i virksomheden Cold Hawaiis sauna (Foto: Per Arnsen/DR)

LÆS OGSÅ: Skifter navn efter kritik i ‘Løvens hule’


3. En fjerdedel af aftalerne går i vasken

Når en aftale med en eller flere af løverne går hjem i ‘Løvens hule’, så er der altid stor jubel. Men faktisk er hverken iværksætterne eller løverne garanteret et samarbejde allerede der. Efterfølgende skal løverne og iværksætterne nemlig tale sammen igen og få handlen endeligt på plads. Og der kan der altså være mange grunde fra begge parter til, at handlen falder, når virksomhedens tal gås igennem, og planerne for investeringen diskuteres.

I årets sæson var der eksempelvis omkring fem aftaler, der aldrig blev til noget, skriver mediet Finans. United Production, der producerer ‘Løvens hule’, er dog fra sidste sæson begyndt at klippe de iværksættere ud, som ikke ender med at tage investeringen hjem efter programmet, så i både femte og sjette sæson ser man altså kun de iværksættere, der enten ikke får nogen løver med på deres idé eller de iværksættere, som rent faktisk har fået løverne ind i deres fold til slut.

Watery er et eksempel på en virksomhed, der ikke gennemførte aftalen med løverne

Iværksætteren Daniel fra svømmetøjsvirksomheden Watery og løverne Jesper Buch og Christian Stadil er et eksempel på en aftale, der gik i vasken. Parterne kunne ikke blive enige om vigtige punkter i kontrakten, og så var virksomheden svær at dele op, fordi den var stiftet af Daniels far (Foto: DR)

LÆS OGSÅ: Afvist af løverne: Serverer for de kendte og kongelige


4. Vilde værdisætninger

Hvis der er noget, der kan få løverne op ad stolen, så er det, når en virksomhed kommer ind med en urealistisk høj værdisætning. Programmets laveste værdisætning nogensinde derimod stod østjyske Poul Christensen for, da han i første sæson bad om sølle for 65.000 for 50% af sin virksomhed Klemmer der holder. Den idé hoppede løve Ilse Jacobsen med på, og i dag kan man stadig købe klemmerne, ikke mindst hos Ilse selv.

Den højeste værdisætning i programmets danske historie kom derimod i den seneste sæson, hvor smykkefirmaet Nova Stella værdisatte sig selv til 100 millioner kroner, uden at have solgt et eneste smykke. Søren Thisted, der repræsenterede virksomheden, måtte gå tomhændet fra studiet – foruden en ordentligt bredside af Jesper Buch, men siden er der kommet gang i salget, forsikrer han.

Trods den lave værdisætning, så er der stadig gang i biksen hos Klemmer der holder

Klemmer der holder hos Ilse Jacobsen (Foto: PR)

LÆS OGSÅ: Er det her den bedste idé i ‘Løvens hule’?


5. Vært på ‘Løvens hule’

Hvis du er trofast seer af ‘Løvens hule’, så kan du nok huske, at der i allerførste sæson var en vært på programmet, der sparkede afsnittene i gang, kommenterede handlerne, mens de foregik og trøstede iværksætterne efter mødet med løverne. Det var nemlig Dorte Fals, den tidligere vært på DR-programmet ‘Penge’.

Fra anden sæson og frem har ‘Løvens hule’ dog kørt helt uden vært og kommentarspor, men i starten mente man, at programmet skulle løbes i gang med en vært, som man også ser i den engelske version ‘Dragons’ Den’.

Dorte Fals var den første og eneste vært på ‘Løvens hule’

Dorte Fals har været vært på ‘Penge’ – og ikke mindst som den eneste været vært på ‘Løvens hule’ (Foto: DR)